IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Бразилия и Чили се ускорява с по-бърз от целевия темп

Бразилската централна банка за пръв път от над десетилетие не може да постигне желаните годишни стойности през 2015 г.

16:46 | 08.01.16 г.
Инфлацията в Бразилия и Чили се ускорява с по-бърз от целевия темп

Потребителските цени в Бразилия се повишават по-слабо от очакваното през декември, но годишната инфлация надхвърля двойно целевото ниво на властите и така за пръв път от над десетилетие централната банка не успява да постигне заложените стойности, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени IPCA нараства с 0,96% през декември, а предния месец инфлацията беше 1,01%. Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за последния месец на 2015 г. беше за 1,05% инфлация.

Годишното повишение се ускорява до 10,67%, което е най-резкият скок от 2002 г. и над два пъти по-голямо в сравнение с целевото ниво между 2,5 и 6,5%. 

Инфлацията, която се ускори силно през 2015 г., понижи покупателната способност на населението и увеличи вероятността от поредно затягане на паричната политика, което според мнозина икономисти е необходимо, за да се избегне повторение на сценария през 2016 г.

Високите лихвени проценти са горчиво лекарство за икономиката, която е в рецесия близо две години. Рецесията изглежда ще е най-тежката от 1901 г. Опасявайки се от още съкращения, управляващата Работническа партия на президента Дилма Русеф публично се противопостави на по-скъпото кредитиране.

Хранителните продукти и напитките поскъпват с 1,5% през декември, след 1,83-процентово повишение на цените през ноември.

Междувременно потребителските цени в Чили също нарастват над целевото ниво през декември, тъй като слабото песо увеличава вносните цени и накара централната банка да увеличи лихвените проценти за пръв път от четири години.

Инфлацията е 4,4% на годишна база, което е и над прогнозите за 4,5%. В сравнение с предходния месец, цените не се увеличават.

През 20 от изминалите 21 месеца инфлацията в Чили беше около или над горната граница на целевия диапазон между 2 и 4%. Затова през октомври и декември лихвените проценти бяха увеличени с по 25 базисни пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още