IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Западът хвърли Турция в ръцете на Русия

За проблемите на Близкия изток на запад основно се говори, а Реджеп Тайип Ердоган иска конкретни действия

16:49 | 24.12.16 г. 9
<p>
	Владимир Путин (вляво) и Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин (вляво) и Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Дипломатическите среди във Вашингтон трябваше да се задоволят да бъдат единствено наблюдател на разговорите между Русия, Турция и Иран за Сирия, провели се през изминалата седмица, пише в анализ The Washington Post.

Тази среща не е само повратна точка за кризата в Сирия, но и изненадващ завой на Турция към Русия и разграничаване от Запада, допълва изданието. Има няколко причини Реджеп Тайип Ердоган да се преориентира към Москва и да загърби Вашингтон.

На първо място неговата партия дойде на власт с платформа срещу Запада, а опитът за преврат през това лято само затвърди тези настроения.

Но и Западът, и по-специално президентът на САЩ Барак Обама, има слабости по отношение на политиката си за Близкия изток, които станаха причина за последното развитие на ситуацията в Сирия, допълва The Washington Post.

Според изданието убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов допълнително затопли отношенията между Турция и Русия, вместо да причини ново напрежение.

За наблюдателите на външната политика на Анкара загърбването на НАТО и завоят към Русия и Иран не е изненада. Тези отношения се подготвят от доста време, твърди бившият турски депутат Айкан Ердемир, днес работещ с Фондацията за защита на демокрацията. Според него Ердоган е очаквал повече действия, а не само приказки от страна на САЩ за Близкия изток.

Срещата между Русия, Турция и Иран следва редицата разговори между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери за Сирия през годината. Двамата се фокусираха основно върху прекратяване на огъня в Алепо, но не и за крайно решение на кризата в страната.

"Тройката Русия-Иран-Турция днес показа колко ефективни са практическите действия", коментира Сергей Лавров. В същото време воденият от САЩ формат на преговори за Сирия се провали в прилагането на каквато и да е инициатива, допълни руският дипломат.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се съгласи с неговите анализи, допълва още The Washington Post. "Вярваме, че най-добрият формат е този, при който решенията се вземат и след това се изпълняват", каза той.

Чавушоглу допълни, че досега нито едно от решенията не е било изпълнено, а в резултат - ситуацията в Сирия се влошава.

Сега има консенсус, че приоритетът за Сирия не е смяната на режима, продължи Лавров. Именно това е точката, в която мненията на Русия и Запада се разминават. Руският външен министър представи и декларация от името на своите колеги, с която се потвърждава суверенитета на Сирия, териториалната цялост и борбата с тероризма. В нея няма и намек за бъдещето на ръководителя на Сирия Башар Асад, определян от Запада като диктатор.

Тази декларация е шокираща за Айкан Ердемир - тя точно обратното на заеманата от Турция позиция от 2011 година насам. От години Анкара работи с администрацията на Белия дом за Сирия, но така и не успя да постигне напредък.

Нещо повече - създадените от САЩ "Демократични сили" - основно кюрди, които да се борят срещу лидера Асад, всъщност започват да се обръщат срещу Турция. Въоръжените от САЩ борци са свързвани с извършващите терористични актове в Турция кюрди.

Така Турция се обърна към другата велика сила, за да намери решение за Сирия, заключава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 19
Птица
преди 7 години
"А с подлата си, *** толерастка политика Западът е напът да превръне и Европа в ислямски халифат."ТОВА ЛИ ВИ ГОВОРЯТ ДА ГОВОРИТЕ ОТ МОСКВА ????? ТОЛКОВА СТЕ БОЛНИ И НЕКАДЪРНИ, ЧЕ СТЕ НАПРАВО ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ И ЗАТВОР !!!КАК ТАКИВА НАГЛИ И НЕКАДЪРНИ ПРОДАЖНИЦИ КАТО ВАС ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ, КАК ВЪОБЩЕ ВИ ИМА, ***!!!! ТОЛЕРАСТИЯ Е *** ЗА ВАШИЯТ БОЛЕН МОЗЪК, НО ТОВА Е СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И КАПИТАЛИ, ТОВА ГО НЯМА В 19 ВЕК В КОИТО ЯВНО ЖИВЕЕТЕ!!! ММАМИЦАТА ВИ *** !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 7 години
Точно на ден като днешния да ръсиш отрова, жлъч, ярост и омраза е тъпо. Пий антидепресанти. Не мога да ти помогна със съвет кои точно хапове да гълташ, защото никога не съм употребявал. Питай колегите си от дружината на "червените бабички".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Ти разлика между "изразено съжаление" и извинение правиш ли? Защото така пишеше в писмото. Извиниха се отделно само на вдовицата на загиналия пилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 7
lozkhris
преди 7 години
Генералната грешка на Запада беше, че хвърли Турция в ръцете на Ердоан. Преди това тя беше светска страна, пазеща наследството на Ататюрк,благодарение на армията. Сега е пълзяща диктатура. А с подлата си, *** толерастка политика Западът е напът да превръне и Европа в ислямски халифат.Иначе статията е добра и смислена. В крайна сметка когато най-силната държава в света се ръководи от безгръбначен ***.й.мунек, затънал до гуша в сервилнечене към Уол Стрийт и военно-корпоративната еврейщина и лишен от всякаква харизма и управленски талант е повече от очаквано да се случи това, което се случва. Новите реалности са такива - безумните военни сблъсъци в крайна сметка ще свършат, в Европа ще се надигне недоволство към близкоизточните хирурзи и астрофизици, които наводница континента заради скудоумна политика и на статуквото на Меркел,Оланд и ЛГБТ в крайна сметка ще се сложи край.За жалост Турция на Ататюрк вече я няма.Светът не е същия, но може би това не е чак толкова лощо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 14
Птица
преди 7 години
Ей манджа, как се е огледал, като там жените все още наса граждани !! *** !! НИКОГА НИКОЙ ОТ ВАШИТЕ ЧЕРВЕНИ ИДЕАЛИ НЯМА ДА СЛУЧИ ПОВЕЧЕ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
Geopolitics, Globalization and World Order--------------------------------------------------------Understanding the objectives and logic that accompany the expansion of nations or empires is always of paramount importance in helping one draw lessons for the future--------------------------------------------------------http://***.strategic-culture.org/news/2016/12/19/geopolitics-globalization-and-world-order.html--------------------------------------------------------ей тва е статия кое какво защо и т.н. ....... От бая отдавна им се иска на английското племе да има пръст и контрол в Евразия и Русия ама са са туш в тоя момент, най-големия им кошмар става реалност .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
nobel
преди 7 години
Когато Ердоган свали руския самолет, вероятно все още си е мислел, че "Големият враг" все още е Русия и съвсем очевидно очакваше подкрепа от САЩ и НАТО. След като не получи абсолютно нищо, след 3 месеца мислене най-накрая реши да се извини на Путин, а в момента наблюдаваме у него съвсем очевидна "смяна на приоритетите" и завой във външната му политика на много градуси. Турция е ключова страна за доста неща в съвременния свят и ще бъде голяма грешка, ако Западът я изпусне от влиянието си. Не знам какво ще стане с бежанците, с безвизовия режим за турски граждани в Европа и с вероятно най-голямата армия в НАТО. Истинският прелом ще дойде когато започнат да се превъоръжават с руско оръжие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
Ердоган се огледа и си коригира приоритетите. Чудя се у нас кога ще се случи това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
dakl
преди 7 години
Точен анализ. Въпросът е с какво може да се обясни подобно късогледство на Западът? Очевидно досегашната американска администрация , не е съвсем в близки отношения с основните правила в геополитиката след като на сила обедени срещу себе си Китай и Русия. ЕС , който следва политиката на САЩ, пък превърна русофобията в средство за съхранение на съюза, което на практика също се оказва контапродуктивно и вместо обединение санкциите водят до разкол на водещите страни в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още