IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров и Кери отново са обсъждали Сирия

Русия и САЩ дискутират списък с опозиционери на Асад, които да се присъединят към евентуални мирни преговори

22:00 | 04.11.15 г.
Лавров и Кери отново са обсъждали Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери отново са обсъждали войната в Сирия. Двамата са провели телефонен разговор днес, съобщава Ройтерс.

Лавров и Кери са обсъдили възможните начини за сформирането на делегация, представляваща сирийската опозиция, която да се включи в евентуални преговори за мир, както и за подобряване на сирийския национален политически диалог и консолидиране на позициите на двете страни в битката срещу тероризма, допълва информационната агенция.

Лавров изрази надежда днес, че дипломатите ще се споразумеят за списък с представители на опозиционните групи, които ще бъдат поканени на преговорите, които ще се провеждат със съдействието на ООН, отбелязва АП.

Руският външен министър се срещна и с представителя за Сирия в ООН Стефан де Мастура, който посети Москва след визита в Дамаск. Де Мастура призова Близкия изток и западните държави “да използват влиянието си” върху опозиционните групи в страната, за да се изгради конструктивна платформа за диалог.

Той заяви също така, че ООН е в готовност да домакинства незабавни преговори между сирийското правителство и опозицията в страната.

Междувременно Сергей Лавров потвърди изразената преди няколко дни позиция на руското външно министерство, че съдбата на сирийския президент Башар Асад трябва да бъде решена от самите сирийци.

“Можем дълго да спорим колко популярен е Асад, но има само един начин това да се провери – като се види волята на сирийците. Ние искаме да постигнем това”, коментира Лавров, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Същевременно стана ясно, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е отложил гласуването в парламента за евентуална въздушна операция на британските военни сили в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още