IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Инвестициите в енергийния сектор намаляват с 8% през 2015 г.

Тенденцията е средствата да се насочват към чистата енергия и енергийната ефективност

21:43 | 14.09.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестициите в глобалния енергиен сектор намаляват с 8% до 1,8 трилиона долара през 2015 година, сочи последният доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). От агенцията посочват, че това е първият детайлен анализ на глобалната енергийна система.

В доклада се отбелязва тенденция за насочване на инвестициите към чистата енергия, което е в резултат и от правителствени политики. Анализите на експертите сочат, че енергийната система е в процес на преориентиране към нисковъглеродната енергия и енергийната ефективност.

Инвестициите във възобновяеми източници са в размер на 313 млрд. долара. В периода от 2011 година до 2015 година средствата за развитието на този сектор бяха малко, но през миналата година вече растат с 1/3. За това влияние оказват и по-евтините технологии за вятърните турбини и соларните панели.

Инвестициите в енергийна ефективност растат с 6% през 2015 година. Част от тях са свързани с национални политики за минималните стандарти, които трябва да покриват новите сгради и превозните средства.

Китай отново е най-големият инвеститор в енергийния сектор и през 2015 година. През миналата година страната е похарчила 315 млрд. долара за развитието на бранша, основно за изграждането на енергийни мрежи и централи, както и за прилагане на енергийно ефективни политики.

САЩ са инвестирали 280 млрд. долара в енергийния сектор през 2015 година. Спрямо миналата година инвестициите са със 75 млрд. долара по-малко. Причината за това са ниските цени на петрола, обясняват от МАЕ.

В Азия пък инвестициите във въглищни централи продължават да растат, става ясно още от доклада на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още