IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ вероятно ще понижи прогнозите за глобалния растеж за пореден път

Според Кристин Лагард икономическите перспективи са помрачени от редица фактори, включително слабата търговия и инвестиции

20:04 | 01.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че институцията вероятно ще понижи прогнозите си за глобалния растеж за 2016 г. отново, тъй като икономическите перспективи са помрачени от слабото търсене, намаляващата търговия и инвестиции и увеличаващото се неравенство.

Лагард каза в интервю за Ройтерс, че лидерите на Г20 трябва да положат много повече усилия, за да подкрепят търсенето, да засилят търговията и глобализацията и да се преборят с неравенството.

Макар че някои основни заплахи пред глобалната икономика тепърва ще се материализират, например рецесията вследствие на британския вот за излизане от Европейския съюз или забавянето на китайския растеж, тя описва цялостните перспективи като „леко понижаващ се растеж, крехък, слаб и определено без подкрепата на търговията“.

„Може да кажете, че Brexit не доведе до сериозната криза, която очаквахме, може да кажете и че китайският преход се случва относително добре, може да кажете още, че ниските цени на суровините са се повишили малко“, казва Лагард. „Но това е на повърхността“.

„Когато се вгледате по-дълбоко в перспективите пред икономическия растеж обаче, в потенциала за растеж, в продуктивността, не получаваме много добри сигнали и вероятно ще намалим прогнозата си за растежа през 2016 г“.

МВФ вероятно ще ревизира прогнозите си през октомври в редовния си доклад World Economic Outlook преди годишните си срещи. Понижението ще бъде шестото поредно за около 18 месеца.

Позовавайки се на глобалната несигурност около Brexit, през юли МВФ намали оценката си за ръста на глобалния БВП до 3,1% за 2016 г. и 3,4% през 2017 г.

Цялостното икономическо влияние на кризата около Brexit няма да стане ясно преди 2017 г., когато бъдещите отношения между Великобритания и ЕС ще започнат да добиват своите очертания, каза Лагард. Тя обаче отбеляза, че благосъстоянието на британците вече е намаляло заради спад от 15% на стойността на паунда, а доверието на британските потребители и бизнес е слабо.

Лагард каза, че ще се обърне към лидерите на Г20 на срещата им в неделя и понеделник в Ханджоу, Китай, с думите, че допълнително намаляване на потенциала за растеж и още препятствия към свободното придвижване на стоки, услуги, капитал и хора ще се отразят зле на всички тях. Тя каза, че хората, засегнати от търговията и иновациите, трябва да бъдат подкрепени от политики, които да им позволят да се преквалифицират и придобият нови умения и професионална мобилност.

„Това е нещо, което всички страни и всички правителства трябва да вземат предвид и по което да се мобилизират“, каза Лагард.

МВФ каза в обръщение към лидерите на Г20, че намаляващият обем на търговията е допринесъл за по-слаб растеж на БВП и ги призова по-внимателно да се вгледат в ползите от търговията.

Лагард каза още, че се надява бордът на МВФ да приключи с прегледа на програмата си в Украйна през следващите няколко седмици, за да бъде отпуснат следващият транш от заема, повтаряйки коментарите на финансовия министър на Украйна.

Лагард каза още, че е окуражена от последните усилия на Гърция в областта на приватизацията и се надява, че законодателните реформи скоро ще бъдат приети и приложени. МВФ обаче все още не е готов да участва в последната версия на спасителния заем на Гърция.

„Не сме страна по програмата, тъй като неведнъж съм заявявала, че тя трябва да се базира на два стълба. Първо, трябва да има значими реформи и второ, трябва да има дълг, когато е устойчив по нашите стандарти и показатели, а в момента това не е така“, добави Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Нали големите казват че са заели къси по индексите и се чуда дали мвф им върви по свирката и бута пазара или е обратното големите предвиждат на къде отиват нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
дъртата кукумявка не я ли разследваха за укриване на данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
МВФ вероятно ще понижи прогнозите за глобалния растеж за пореден път---МВФ на където е тръгнало с прогнозите, аз от там се връщам ... колкото и нескромно да звучи! :))) Още 2012 г бях предрекъл, че ше има срив по всички балони и най-вече технологичните ... и инфлация няма да има (независимо от количеството напечатани пари), докато има задлъжняване във финансова аспект и "пресищане" - в житейски. Само стоков дефицит, може да предизвика инфлация. И то към такъв дефицит усилено се върви, чрез протичащите локални войни и насочен бежански наплив, чрез който се търси - разрушение, след приключването на което "Змията" да е със сменена кожа и отново да се завърти "митичното колело на стимулирането търсене", под зоркото Око на Новият Световен Ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Баси кошмара , появяват се разни бабета от хорор филми и едно и също : "Аха аха да стане работата , ама пак малко не стигна..." То на тия нема да им стигне и на оня свят , мама им ненаситна , у сандъка колко ше земат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още