IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО официално потвърди участието си във водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обаче подчерта, че алиансът няма да се включва в бойни действия

12:09 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

НАТО днес ще приеме решение да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но без да се включва в бойни действия. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той поясни, че НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. Ще бъде разширено споделянето на разузнавателни данни между съюзниците, като днес се очаква да бъдат приети решения за обособяването в централата на НАТО на нов отдел за разузнавателен обмен и назначаването на координатор по тези въпроси.

Столтенберг отбеляза, че днес предстоят разговори по два основни въпроса - споделянето на тежестта за дейността на НАТО и борбата с тероризма. Очаква се лидерите от НАТО да одобрят въвеждането на годишни национални планове за изпълнение на целта за достигане на военни разходи от два процента от БВП в държавите от алианса до 2024 година. НАТО ще оцени бъдещето на мисията в Афганистан, а до края на годината ще реши каква да бъде занапред числеността на военните от пакта в азиатската страна. Столтенберг уточни в отговор на въпрос, че не се обмисля възстановяване на участието на пакта в бойни действия в Афганистан.

В отговор на въпрос по повод сигурността при споделянето на разузнавателни данни покрай атентата в Манчестър Столтенберг заяви, че не знае какво точно се е случило. Той оцени въпроса с изтичането на данни в медии от САЩ като двустранен между Вашингтон и Лондон.

Русия винаги е била част от разговорите в НАТО, ще говорим по този въпрос и днес. Влагаме повече средства в общата отбрана и увеличаваме присъствието си на изток заради агресивните действия на Русия. Имаме нужда от сдържане и диалог в отношенията с Москва, посочи генералният секретар. ЕС и САЩ утвърждават икономическите санкции срещу Русия, повечето страни от Общността са част от НАТО. Подкрепям санкциите, те са важна реакция на незаконното анексиране на Крим и липсата на изпълнение на споразуменията от Минск, коментира Столтенберг.

По неговите думи предстоящото следващия месец присъединяване на Черна гора към алианса показва, че вратите на НАТО остават отворени. НАТО съществува, за да защитава мира и да осигурява стабилността, затова подкрепяме търсенето на договорени мирни решения в Близкия изток. Понякога е необходимо използването на военни средства, но в дългосрочен план е важно да постигнем мирно решение, заяви Столтенберг.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още