IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Американските бюджетни съкращения ще попречат да изпълняваме мисията си

Вашингтон планира да свие финансирането за операции за поддържане на мира

08:14 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Планираното от американското правителство драстично орязване на бюджета заплашва да направи ООН неспособна да осъществява основните си мисии, заяви говорителят на световната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън поиска във вторник водещата световна сила да намали бюджета си за дипломацията и международната помощ с повече от 30% в сравнение с предходната година. Орязването достига 60% при финансирането, осигурявано от Вашингтон за мироопазващи операции.

Ако предложеният бюджет бъде одобрен, за ООН ще стане невъзможно да продължи да върши основната си работа в полза на мира, развитието, правата на човека и хуманитарната помощ, каза Дюжарик.

САЩ имат най-голям дял във финансирането на ООН, осигурявайки 22% от бюджета за функциониране на организацията, възлизащ на общо 4,5 милиарда долара, и 28,5% от бюджета от 7,9 млрд. долара за операции за поддържане на мира.

Вашингтон смята, че не трябва да финансира повече от 25% от разходите за тези операции.

Дюжарик подчерта, че от встъпването си в длъжност през януари новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш е показал воля за реформи и е съвсем наясно с необходимостта от ограничаване на разходите.

Ние обаче се нуждаем от средства, за да изпълняваме дадените ни правомощия, добави той.

Ще изчакаме да видим как ще се развие ситуацията, но ще се нуждаем от средства, за да изпълняваме мисията си, каза говорителят, цитиран от ДПА, имайки предвид, че предложеният бюджет може да бъде променен от американския Конгрес.

Бюджетът отразява факта, че средствата не са неограничени, отбеляза в изявление посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, която е на посещение в агенциите на ООН в Турция и Йордания, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още