IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН очаква световният икономически растеж да достигне 2,7% през тази година

Организацията затвърждава прогнозите си за сдържано възстановяване на глобалната икономика

21:02 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

ООН очаква световният брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 2,7 процента през 2017 г. и с 2,9 процента през 2018 г. благодарение на умереното възстановяване на търговията и инвестициите.

Това се посочва в актуализирания доклад "Световна икономическа ситуация и перспективи 2017", публикуван днес на сайта на организацията, предава БТА.

Така ООН потвърждава прогнозите си, направени през януари, за сдържано възстановяване на глобалния икономически растеж.

И макар оценките да отчитат значително ускоряване на темпа спрямо 2016 г., растежът в много региони остава под нивата, нужни за бърз напредък и постигане на целите за устойчиво развитие, отбелязват авторите на доклада.

Промяна в очакванията за икономиката на САЩ и на Европейския съюз (ЕС) също на практика няма. ООН прогнозира, че и през двете разглеждани години американският БВП ще се увеличи с 2,1 процента, а БВП на ЕС - с 1,7 на сто (оценката е понижена само с 0,1 пункт).

За еврозоната стойностите са съответно 1,6 и 1,7 процента.

Като цяло за развитите икономики ООН очаква темп на растеж от 1,8 на сто.

За икономиките в преход оценката за 2017 г. леко се повишава до 1,8 процента, а за 2018 г. Се залагат 2 процента.

За Югоизточна Европа организацията продължава да очаква икономически растеж от 3,1 процента тази година, а за догодина съвсем леко понижава прогнозата си до 3,2 процента, сочат данните, поместени на сайта.

Силен растеж, както и досега, се очаква в развиващите се страни от Азия, сред които Индия (съответно 7,3 и 7,9 процента) и Китай (6,5 процента и за двете години). За Бразилия очакваните темпове са 0,1 на сто за тази година и значително ускоряване до 2,6 процента догодина.

Общо за страните от Латинска Америка и Карибския басейн се очаква темп на растеж от 1,1 на сто през 2017 г. и 2,5 на сто през 2018 г.

ООН повишава прогнозата си за Русия до 1,5 процента икономически ръст за тази година. За догодина организацията отново залага на растеж от 1,5 процента, колкото очакваше и през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още