IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН разследва севернокорейски доставки за сирийската агенция за химически оръжия

Сирия се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г., но според международната общност развива тайна програма

09:01 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две севернокорейски доставки за сирийска правителствена агенция, която отговаря за програмата на Сирия за химически оръжия, са били прихванати през изминалите шест месеца, предаде Ройтерс, като се позовава на поверителен доклад на ООН относно нарушенията от страна на Северна Корея на наложените й санкции.

Докладът е изготвен от група независими експерти на ООН. Тя го е представила на Съвета за сигурност на ООН по-рано този месец. В документа няма подробности кога и къде са били прихванати двете пратки и какво точно са съдържали.

В доклада се казва, че комисията от експерти разследва сигнали за забранено сътрудничество в областта на химическите, балистичните и конвенционалните оръжия между Сирия и Северна Корея.

Две страни членки са установили доставки, предназначени за Сирия, а трета страна членка е информирала експертната комисия, че има основания да се смята, че прихванати пратки са били част от договор между Сирия и Севернокорейската корпорация за развитие на търговията в областта на минното дело. Тази структура е поставена още от 2009 г. в черния списък на Съвета за сигурност и е описаната като като ключов търговец на оръжия на Пхенян и като износител на оборудване, свързано с балистичните ракети и конвенционалните оръжия.

През март 2016 г. Съветът за сигурност постави в черния си списък двама представители на севернокорейската корпорация в Сирия.

Експертите на ООН казват в доклада си, че дейностите между Сирия и Северна Корея, които разследват, включват сътрудничество по сирийската програма за ракети и по програмата за поддръжка и ремонт на сирийските противоракетни системи.

Експертите разследват и използването на нервнопаралитично вещество в Малайзия за убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун през февруари.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради програмата й за балистични ракети и ядрената й програма. Санкциите бяха затегнати заради петте ядрени опита и четирите опита с ракети с голям обсег на Пхенян през последните месеци. 

Сирия се съгласи да унищожи химическите си оръжия през 2013 г. съгласно сделка, договорена от Русия и САЩ. Въпреки това дипломати и оръжейни инспектори подозират, че Дамаск може би тайно развива нови способности за производство на химически оръжия.

По време на шестгодишната война в Сирия забраненият нервнопаралитичен газ зарин е бил използван най-малко два пъти, докато използването на хлор като оръжие е широкоразпространено. Сирийското правителство на няколко пъти отрича да е използвало химически оръжия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още