IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професия в криза: Икономически анализатор

Пренебрегнахме ефектите от фалита на Lehman Brothers, не оценихме правилно и ефектите от вота за Brexit, смята главният икономист на BoE

17:00 | 08.01.17 г. 9
<p>
	АЦБ очакваше драматичен спад на икономиката след вота за Brexit. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

АЦБ очакваше драматичен спад на икономиката след вота за Brexit. Снимка: архив Ройтерс

Професията на икономически анализатор е в криза, смята главният икономист на Английската централна банка (Bank of England) Ендрю Халдейн, цитиран от The Guardian. Той посочва, че той и неговите колеги са направили редица грешни прогнози преди и след финансовата криза през 2008 година, което поставя репутацията на тази професия под въпрос.

Всъщност банковите анализатори не са дооценили ефектите дори от колапса на Lehman Brothers, който беляза началото на най-сериозната финансова криза за новото столетие.

Халдейн сравни това с огромна грешка на британските метеоролози от 1987 година, когато те предсказват, че ураган ще подмине бреговете на Острова. Това обаче не се случва и големи части на Южна Великобритания се оказват силно засегнати от лошото време.

Метеоролозите си взеха поука от тази грешка и главният икономист на BoE препоръча и анализаторите да помислят за подобряване на работата си.

Британската централна банка беше сериозно критикувана и заради липсата на точна оценка за влиянието на Brexit върху икономиката на страната. Анализите говореха за срив на икономиката, ако Великобритания гласува за напускане на ЕС, което обаче на този етап не се потвърждава.

През октомври премиерът Тереза Мей разкритикува и действията на гуверньора Марк Карни, след като станаха ясни резултатите от вота, припомня The Guardian.

Но не само централната банка очакваше драматичен спад на икономиката – Международният валутен фонд (МВФ), Организацията икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и финансовото министерство също предвиждаха рецесия след вота, базирана на спад във вътрешното потребление и инвестициите.

За Стефани Фланъдрс, бивш икономически редактор в ВВС, днес работеща за JP Morgan, икономистите от дълго време бъркат в своите прогнози, което е допринесло за финансовите сътресения.

Всъщност грешни прогнози не се правят за първи път, допълва я Ендрю Халдейн. Това се е случило и през 30-те години на миналия век, довели до Голямата депресия, но те са довели и до нещо добро – Джон Мейнърд Кейнс и раждането на модерната макроикономика, твърди анализаторът.

Сега обаче се оказва, че моделите са крехки, зле подготвени и ограничени. Анализаторите се съобразяват с тях, а те са изготвени във времена, когато потребителите, бизнесът и банките са действали по-скоро рационално. 

Темата за Brexit и ефектите върху британската икономика можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Професията "икономически анализатор" е със същата стойност, като например театрален или литературен критик - ти нищо не можеш да направиш, но учиш другите кое как се прави. Или нещо като Евгени Минчев - понеже за нищо не става, се е кръстил "светски хроникьор" - много уважаван сред нищонеправещите кърлежи... хихи... Икономиката се движи от тези, които я създават и изпълват със съдържание - хората от бизнеса! Само те знаят за какво става дума, а там много думи не трябват! Истинската икономика се състои от баланса на две графи - Дал/Взел! Когато в първата числото е по-голямо, значи вече нема никаква икономика! Тогава идват икономическите анализатори да обясняват с неразбираеми брътвежи, че черното всъщност не е точно черно и срещу подходящо заплащане то може на хартия да стане по-бяло и от полярен сняг... хихи...За съжаление, все по-малко хора се занимават с правене на икономика и все повече с нейното анализиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Професията е в криза, защото аналлизаторите строят прогнозите си върху фундаменталните новини, а пазарите все по-малко се влияят от тях, защото стават все по-спекулативни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
"Професията на икономически анализатор е в криза, смята главният икономист на Английската централна банка (Bank of England) Ендрю Халдейн, цитиран от The Guardian. Той посочва, че той и неговите колеги са направили редица грешни прогнози преди и след финансовата криза през 2008 година, което поставя репутацията на тази професия под въпрос.".....изглежда според изказването на Ендрю Халдейн,че в цял свят съществуват само той и неговите колеги с професията-икономически анализатор.....,което поставя репутацията на тази професия под въпрос но само в Английската централна банка (Bank of England).....,това ако не е признаване за некадърност от негова страна,не знам друго какво може да бъде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Ситуацията е изяснена.Все още правителствата не зачитат, че са подведени и работят в обстановка на грешно управление на парична система. При тези условия е невъзможно спасение от уголемяващи се злини.Ако не се допускаше тази съдбовна грешка държавите (включително САЩ) нямаше да имат сегашни дългове.В обстановка на тази всекиму вредна грешка правителството е с подсигуряван крах, тъй като правителството колкото по-добре работи да осигури обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и е с повече съпътстващи болезнени злини.Мнозина очакват Централната банка (ЦБ) да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. ЦБ не може да предотврати тези злини, защото водещата причина не е в нейна компетентност.За спасение от актуални злини е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
До 2 -човека с главата чук? Почти всичко Чети ме внимателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
scott
преди 7 години
фед ги уби. Печалбите за нас, кризата и смъртта за Вас. Наште конци се убъркват? Сменяю играта и обясни на врагъ как е глупав и се самоубива икономически, че не е в нашта паяжина. АЗ СЕ ЗАБАВЛЯВАМ ДА ЧЕТА, ОБАЧЕ СИ СЛЕДВАМ МОЙТА СТРАТЕГИЕС И ТАКТИКЕС. ПЛУУУВАМ. АКО ИМАХ И АТОМНА БОМБА - ВЕЧЕ ДА СЪМ МИЛИОНЕР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
scott
преди 7 години
Такава професиес - нема.СЪВРЕМЕНАТА ИКОНОМИКА Е МНОООГО ПРОСТА. ИЛИ СИ С ФЕД ИЛИ СИ МЪРТЪВ. Убивай конкуренциата и инициативата и слагай агнета на хранилката ни да си чакат часа.Сичките анализатори, ама сичките са ЗАВИСИМИ. Тез, които не "анализират" инвестират, плуват, мълчат. Обаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Бла , бла ...професия за такива като тебе ...всичко си познал дотука , давай смело и през 2017 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Професията на икономически анализатор продължава да е много важна професия Това че някои а омаловажават си е техен проблем Андрю Хайлден трябва да изчака малко и ще види резултатите от излизането на Великобритания от Е С Това деиствие дори още не е започнало Когато започне хора като Хейдан ще видят резултатите Но дари и сега след референдума лирата е загубила 17 % от стоиността си Колкото до Л еман Брадърс добрите анализатори предвидиха че светът ще навлезе в сериозна рецесия но това със спасяването постоянно на големи банки не можеше да продължи вечно Трябваше да се сложи край на " Твърде голяма за да фалира"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още