IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е готов да даде политическо убежище на Джеймс Коми при нужда

Според руския президент бившият шеф на ФБР е действал "не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защищава определена позиция"

20:25 | 15.06.17 г. 1
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Джеймс Коми по нищо не се различава от Едуард Сноудън и затова Русия е готова да предостави политическо убежище и на бившия директор на ФБР, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

В хода на годишната си "Пряка линия", предавана на живо от няколко руски телевизии и радиостанции, Путин окачестви като странно решението на Коми да запише тайно свой разговор с американския президент Доналд Тръмп и после да го предаде на медиите чрез свой приятел.

Той каза, че в случая Коми е действал "не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защищава определена позиция". Той саркастично добави, че ако Коми бъде изложен на преследвания, Русия е готова да му предложи политическо убежище.

"Той трябва да знае това", отбеляза руският президент.

По повод разследванията във Вашингтон за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Путин каза, че в показанията си пред комисията на Сената по разузнаването Коми не е представил никакви доказателства за такава намеса.

По думите му Русия не възприема САЩ като свой враг, а раздухваната сред американците антируска истерия е плод на вътрешните борби сред американското ръководство. Според него на тези борби се дължи и вчерашното решение на Сената във Вашингтон за налагането на нови санкции срещу Москва заради намесата й в изборите. 

Владимир Путин декларира, че Русия и нейните граждани желаят отношенията със САЩ и американците да се нормализират. Той обаче обвини Вашингтон, че има интереси навсякъде по света и навсякъде се намесва.

Руският президент изброи, че неговата страна би могла да си сътрудничи с Вашингтон в контрола върху неразпространението на ядрени оръжия, в борбата с негативните влияния върху околната среда и срещу бедността. По думите му именно бедността е един от източниците на радикализма.

Путин изрази надежда, че САЩ ще играят конструктивна роля за намирането на изход от кризите в Източна Украйна, Сирия и Близкия изток като цяло.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още