IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на ранените при сблъсъците в Македония

След проведена късна консултативна среща в МВР българските власти не виждат опасност за страната ни

09:26 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По последна информация над 77 души е броят на ранените в сблъсъците, избухнали вчера вечерта пред и в парламента в Скопие, съобщава БНР. Сред пострадалите са както протестиращи, така и полицаи. Ранен е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев. До сблъсъците  се стигна, след като за председател на македонския парламент бе избран етнически албанец.

Припомняме, че вчера вечерта около 200 души нахлуха в македонския парламент, след като мнозинство от 67 депутати от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и представители на етническите албански партии избраха за председател на събранието Талат Джафери.

ТАСС съобщи вчера, че опозицията начело със СДСМ е заобиколила парламентарната процедура при избора на нов председател. Агенцията припомня, че Джафери е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.

Полицията разпръсна нахлулите в сградата и множеството протестиращи пред нея със зашеметяващи гранати.

Талат Джафери е първият албанец шеф на парламента в Скопие от обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. От ВМРО-ДПМНЕ оспорват редовността на избора му, припомня още БНР.

Около 15 привърженици на партията на бившия премиер Никола Груевски останаха цяла нощ пред сградата на парламента в Скопие. В момента обстановката там е спокойна, но днес отново се очаква многолюден митинг, който да попречи на депутатите да влязат в сградата. 

Президентът Георге Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и да не прибягват до насилие. По-късно днес той събира на среща парламентарно представените партии, за да обсъдят извънредната ситуация. В специално обръщение към нацията президентът призова за разум.

Според македонския Хелзинкски комитет отговорността за вандалските действия е на организаторите на протеста, но и на полицаите около парламента, които не са попречили на маскирани лица да влязат в сградата с остри предмети.

Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г. преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха да съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват, предаде ДПА.

Българските власти следят постоянно обстановката в Македония, съобщава БНТ. Ескалацията на напрежението в Скопие беше обсъдена на консултативна среща в Министерството на вътрешните работи късно снощи. В нея участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов и ръководители на структурите в областта на сигурността. Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост, посочват от МВР ез да дават детайли.

Късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел телефонни разговори с македонския президент Георге Иванов и с лидерите на СДСМ Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. По време на разговорите Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие. От своя страна президентът на Македония Георге Иванов е изразил пред Борисов благодарност за съпричастността на българския народ. 

Президентът на България Румен Радев също изрази безпокойство от създаденото напрежение в Македония. Той призовава всички партии в страната да уважават демократичния процес и да проведат диалог, тъй като демокрацията и правовия ред са пътят за излизане от кризата.

Вижте коментар по темата на журналиста международник и главен редактор на БГНЕС Пламен Йотински за Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още