IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въведе нови санкции срещу руски компании

В списъка попадат и фирми от други страни, ограниченията са заради съмнения, че дружествата са нарушили санкциите срещу Иран, Северна Корея и Сирия

11:28 | 02.09.15 г. 4
САЩ въведе нови санкции срещу руски компании

Американските власти са разширили санкциите срещу още няколко руски компании заради съмнения, че дейността им противоречи на санкциите, въведени срещу Иран, Северна Корея и Сирия, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Сред компаниите в списъка попадат производител на уреди за нощно виждане от Новосибирск, Рособоронекспорт, самолетостроителната корпорация МиГ, няколко дъщерни дружества на Роснефт и други. В списъка са включени и фирми от Иран, Китай, Северна Корея, Обединените арабски емирства, Сирия, Судан, Турция, Крим, както и три финландски дружества, които имат офиси в Русия.

В обявлението на Държавния департамент на САЩ се посочва, че в бъдеще няма да се допуска министерства и ведомства на правителството на САЩ да встъпват в договори за обществени поръчки с фирми от списък, както и да им предоставят материална помощ и подкрепа.

Изключения могат да се допускат само с личната санкция на държавния секретар.

Мерките ще важат в продължение на две години, освен ако този срок също не бъде променен от държавния секретар.

Законът за неразпространение на ядреното оръжие, който е в основата на новите санкции, е приет в САЩ през 2000 г. заради програмата на Иран. През 2005 г. в него беше вписана и Сирия, а година по-късно – и Северна Корея. Законът забранява доставките на тези страни на стоки, услуги и технологии, предмет на международни режими за контрол.

"Бюрото за промишлеността и сигурността предприема тази стъпка, за да се гарантира ефективността на съществуващите санкции срещу Руската федерация заради конфликта в източната част на Украйна“, посочва се в съобщението на американските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Сред компаниите в списъка попадат производител на уреди за нощно виждане от Новосибирск, Рособоронекспорт, самолетостроителната корпорация МиГ,"==Абе кой ли предател е казал на Обанго, че в Русия освен нафта имало и други производства!? Веднага ги забранил ***, макар да не беше чувал за тях в САЩ. Ако е така то ще им накриви калпака. Така де щом не беше чувал за други производства то значи САЩ и колониите им, така или иначе не са купували от тях. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
"В списъка са включени и фирми от Иран, Китай, Северна Корея, Обединените арабски емирства, Сирия, Судан, Турция, Крим, както и три финландски дружества, които имат офиси в Русия.""няма да се допуска министерства и ведомства на правителството на САЩ да встъпват в договори за обществени поръчки с фирми от списък, както и да им предоставят материална помощ и подкрепа."Те наказаните фирми от тези държави, до сега все обществени поръчки и помощ от американския бюджет са получавали, как ли ще я карат за напред........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Тея вече слуша ли ги някой въобще или ей така да има нещо за радиото ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Чиста проба нелоялна конкуренция :) МИГ ще ми продават изтребители, я ! Вместо да си купувате 30 годишни американски бараки на цени на нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още