IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders: Мислете макро, за да инвестирате успешно микро

Търсете правилна диверсификация на риска, евтини акции и „пропадащи гиганти“, съветва фонд мениджърът на компанията Иън Кели

08:12 | 14.11.14 г.
Schroders: Мислете макро, за да инвестирате успешно микро

Всеки един инвеститор или потенциален такъв си задава основния въпрос: „Как да оценя правилно инвестиционните възможности?“. Да предскажеш накъде ще тръгне цял един пазар е изключително трудна задава, всеки го знае. Затова мислете макро, за да съумеете да инвестирате успешно микро.

Такъв съвет даде по време на закрит дискусионен панел с представители на международни финансови медии, сред които и Investor.bg, фонд мениджърът с ресор глобални капиталови пазари в компанията за управление на активи Schroder ISF Иън Кели.

Експертът представи пред аудиторията възгледите на компанията относно един от най-важните елементи на успешното инвестиране – правилният подход за максимизиране на доходността.

„Имаме ли балон? Обемът на желаещите да присъстват в тази аудитория го показва. Предсказването на пазара и това дали той се намира в балон е прекалено трудно, знаете това много добре. Всеки, който прави прогнози, греши. Ключовият момент е правилната диверсификация на риска“, отбелязва Кели.

Иън Кели е част от Schroders от 2007 г. – годината, предшестваща тази на големия срив на световните пазари, който и до момента влияе върху възстановяването на глобалната икономика. Самият Кели изтъква, че възможността да наблюдава отблизо всички процеси, задвижвали пазарите в последните години, „ме прави уверен в нагласата си, че въпреки всичко пазарите ще стават все по-стабилни“.

„Приятели ме питат в какво да инвестират, какви акции да купят. Да предскажеш накъде ще тръгне цял един пазар е изключително трудна задава, всеки го знае. Стратегията е много проста – мислете макро, за да съумеете да инвестирате успешно микро. По-широкият поглед винаги дава по-добри позиции“, посочва фонд мениджърът.

„Моят съвет е да се концентрирате в евтините акции. Всеки иска да притежава Amazon и Google, но истинските най-успешни инвеститори наблюдават малките компании“, коментира още Кели.

От позицията си на наблюдател отблизо на капиталовия пазар във Великобритания фонд мениджърът в Schroders посъветва всички представители на медиите в залата да инвестират и в „пропадащи гиганти“. Като такъв Кели определи веригата супермаркети Tesco, която отчита изключително лошо представяне от началото на 2014 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още