IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нова бежанска вълна от Мосул?

Рано тази сутрин иракските правителствени сили започнаха офанзивата срещу града за изтласкването на "Ислямска държава"

09:16 | 17.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Повече от половината население на Мосул избяга в лагери в околностите на града, след като през 2014 г. той беше превзет от &quot;Ислямска държава&quot;. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Повече от половината население на Мосул избяга в лагери в околностите на града, след като през 2014 г. той беше превзет от "Ислямска държава". Снимка: архив, Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) изразява притеснението си заради офанзивата на иракската армия в Мосул, предава AFP, цитирана от БТА.

Градът беше превзет от терористичната организация “Ислямска държава” през лятото на 2014 г. и оттогава е един от бастионите й.

Мосул обаче е и последната голяма крепост на “Ислямска държава” в Ирак, след като Багдад си върна Тикрит, Рамади и Фалуджа. Битката за града се очакваше с тревога в последните седмици заради мащабите на бежанската вълна, която може да причини.

Преди да бъде превзет от “Ислямска държава”, градът беше с население около 3 млн. души, а в момента не е ясно точно колко е броят му. Със сигурност е поне наполовина – до 1,5 млн. души.

Тази сутрин Ирак най-накрая официално обяви офанзивата си за превземането на Мосул. В ранно телевизионно обръщение премиерът Хайдер ал-Абади обеща, че иракското знаме отново ще се вее над града и призова жителите, които са останали там, да сътрудничат на настъпващите иракски правителствени сили, подкрепяни от кюрдските милиции Пешмерга, шиитските милиции и други елитни антитерористични звена, допълва New York Times.

"Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове", предупреждава Стивън О'Брайън, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ. 

О'Брайън смята, че при развитие на най-лошия сценарий до 1,3 млн. цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си. 

Рано тази сутрин водената от САЩ артилерийска коалиция бомбардира райони в Мосул, където се очаква да напреднат сухопътните сили на иракската армия. Десетки линейки чакат край контролно-пропускателни пунктове в района на северната област Кюрдистан в Ирак, готови да превозват жертви и ранени. През последните седмици хиляди иракски войници се подготвяха за битката в района, където се появиха и нови военни зони.

В операцията участват над 80 хил. войници, съобщава майор Салам Ясим, командир на елитните специални сили в Ирак.

Първоначалното настъпление на източния фронт ще бъде водено от кюрдските сили Пешмерга, съобщават иракските офицери. За да се избегне хуманитарна криза, правителството на Ирак поиска цивилните да останат в домовете си. Това обаче усложнява въздушната подкрепа за операцията и операциите по изчистването на отделните райони от града от екстремисти.

Ал-Абади обеща Мосул да бъде върнат обратно в Ирак до края на годината. Според експерти обаче операцията ще отнеме много повече време.

Междувременно ООН обяви, че има готовност да предостави убежище на 60 хил. души в в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на изграждане са лагери за 250 хил. души, готови за разпределение са и хранителни продукти за 220 хил. семейства. Подготвени са и 240 т медикаменти в пунктовете за раздаване на помощи.

Заместник-генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън се оплаква обаче от недостиг на финансиране от международните дарители.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Когато "артилерийската коалиция/е те такова животно сефте чувам" на САЩ бие по Мосул, нещо не чувам Меркел и Оланд да говорят за съда в Хага, за хуманитарна катастрофа. Не е като в Алепо нали. И що? Щото господарите бомбят! Тия криви аршини на международната общност на моменти направо отвращават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Заместник-генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън се оплаква обаче от недостиг на финансиране от международните дарители."Сигурно е изгубил някъде телефонния номер на Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още