IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп очаква "тежки" дискусии за търговията и климата на срещата на Г-7

Вярваме в околната среда, в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс, заяви съветник на президента

08:24 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква тежки дебати за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни на срещата им днес и утре в Сицилия, заяви неговият икономически съветник Гари Коун, цитиран от Ройтерс.

Американският президент смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж. Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата.

Пред репортери по време на полета на Тръмп към Сицилия Коун каза, че и двете теми ще бъдат засегнати на срещата на Г-7.

"Ще имаме много тежки дискусии за търговията и за това какво има предвид президентът под свободна и отворена", допълни той и обясни, че ако другите страни не издигат търговски бариери и не налагат мита, тогава и САЩ ще отговорят със същото.

Икономическият съветник прогнозира също трудни разговори за климатичните промени, като изтъкна, че президентът, който неотдавна нарече глобалното затопляне "измислица", ще вземе решение за Парижкото споразумение, след като се върне във Вашингтон от първата си задгранична обиколка.

Коун припомни, че европейските страни са постигнали по-голям напредък в намаляването на вредните емисии на газове и че ако американските индустрии се опитат да наваксат прекалено бързо, това ще им струва много пари. "Вижте, ние вярваме в околната среда. Вярваме в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс", посочи съветникът, цитиран от БТА.

Коун каза също, че сред другите обсъждани теми от Г-7 ще бъдат тероризмът, киберсигурността, Северна Корея, Афганистан, Пакистан и Русия.

Запитан дали Вашингтон иска да бъдат запазени финансовите санкции, наложени от Запада на Русия след анексирането на Крим, Коун каза, че президентът обмисля този въпрос и засега няма позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още