IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция удължава извънредното положение с три месеца

То влиза в сила от 19 октомври

22:39 | 03.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Турското правителство обяви, че удължава с три месеца извънредното положение в страната, обявено след опита за преврат през юли, за да помогне на страната да се бори с тероризма. Това се случва докато политици от опозицията обвиняват президента Реджеп Тайип Ердоган, че разгръща разширените си правомощия, за да се справи с критиците си, пише Wall Street Journal.

90-дневното удължение на срока ще влезе в сила на 19 октомври, обяви вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш днес, след редовната седмична среща на кабинета, водена от Ердоган в президентския дворец в Анкара.

Турските власти обявиха извънредното положение на 21 юли, шест дни след опита за преврат, а след това започнаха чистка, насочена срещу последователите на базирания в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен, който се смята, че стои в основата на заговора. Той отрече обвиненията и призова САЩ да откажат искането на Турция да бъде екстрадиран.

Наскоро Турция използва извънредното положение, за да погне предполагаеми поддръжници на Кюрдската работническа партия (PKK), която се бори за автономия в Югоизточна Турция от 1984 г. насам.

Редица кметове, свързани с партията, бяха задържани от полицията и свалени от постовете си. Повече от 10 хил. учители също станаха обект на чистката от страна на правителството заради предполагаеми симпатии към PKK, която е обявена за терористична група в Турция.

"Ще бъде предприето каквото е необходимо, за да се изчисти страната от тези терористични организации, с правните възможности, предоставени от извънредното положение“, коментира Куртулмуш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още