IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще предложи поскъпване на газа с още 4% от 1 юли

Газовата компания очаква ново увеличение на доставната цена на суровината

17:54 | 10.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ново повишение на цената на газа ще поиска "Булгаргаз" за третото тримесечие. От компанията очакват повишаване на доставните цени на суровината и това ще наложи увеличение и на цената за потребителите с 4,22% до 378,60 лева без акциз, ДДС и такса за пренос.

На всяко тримесечие "Булгаргаз" внася заявление за цената на газа в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). След проверка на изчисленията енергийният регулатор утвърждава новата цена на газа.

Във връзка с изискванията в Закона за енергетиката "Булгаргаз" първо уведомява медиите за плановете си във връзка с цената на газа. Месец по-късно, в случая до 10 юни, газовата компания трябва да внесе и официалното си заявление в КЕВР, в което ще бъде предложена и новата цена на газа за третото тримесечие.

От 1 април цената на природния газ, продаван от "Булгаргаз", се повиши рязко с почти 30% и това предизвика протести от страна на граждански организации. Те внесоха и искане до съда това увеличение да бъде отменено.

Според жалбата с решението си КЕВР нарушава Административно-процесуалния кодекс, който постановява, че административните органи трябва да се въздържат от действия, които могат да причинят вреди, явно несъизмерими с преследваната цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още