IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да има достъп до газ от Израел през 2025 г.

В Тел Авив уговарят строителството на нов газопровод - EastMed, по който ще бъде транспортиран газ от Средиземно море в Европа

16:45 | 03.04.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България и Европа може да имат още един източник на природен газ след 2025 година – от перспективните находища в Средиземно море. Това става ясно от срещата, на която участваха министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Кипър и Израел, провела се в Тел Авив, за която съобщава Ройтерс.

Те дискутираха перспективите за изграждането на нов газопровод – EastMed, по който газ от Средиземно море ще може да получава и България. Плановете предвиждат да бъде построен газопровод с обща дължина около 2000 км, водещ началото си от териториалните води на Израел, през Кипър, о. Крит, а оттам към Северна Гърция и Италия.

Именно направлението към Северна Гърция може да захрани и България чрез планираната връзка между Комотини и Стара Загора.

Общата стойност на проекта е към 6 млрд. евро.

Сигналите от Европейската комисия на този етап са за пълна подкрепа на новия газопровод. На разговорите в Тел Авив присъства и енергийният комисар Мигел Ариас Канете, който коментира, че газовите потоци от Средиземно море ще имат жизненоважна роля за Европа през следващото десетилетие.

„ЕК силно подкрепя изграждането на необходимата енергийна инфраструктура и развитието на конкурентен пазар на газ в региона“, каза той, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия.

През последните години Израел откри няколко перспективни находища в своите териториални води - „Левиатан“, в което запасите се оценяват на около 500 млрд. куб. метра, „Тамар“ (300 млрд. куб. метра), както и няколко по-малки.

Наблизо е и египетското „Зохр“, определено при своето откриване като дара на фараоните. Египетското находище е едно от най-големите, открити в Средиземно море през последните години. Запасите там се оценяват на около 850 млрд. куб. метра.

В допълнение и Кипър се готви за своята газова революция и енергийни гиганти работят активно в проучванията на териториалните води край острова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Светло бъдеще ...евентуално. Що тъй Инвесторовия оптимизъм не ми действа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
забрайх да питам нали и вентилатори със слънчаци, внос слънце от Кипър и LNG от Сашш щеше да има, а до тях кога ше имаме достъп може би 2055та или понатам щото ако е тогава мене сметки за топлото надали ше ме вълнуват повече в некой старчески дом ако съм оцелял от Демокрацията до тогава изобще .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
айде бе хора докарайте го най-после тоя евтин газ ако щете от на баба си пантофите щото парното поскъпна не от 2025та г. а от ей са и даже некви митинги ше има в София .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още