IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на електроенергията в Европа достига невиждани от 2008 г. нива

Студеното време повиши потреблението, а в допълнение някои държави се изправиха и пред допълнителни трудности

20:18 | 16.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Термометрите в Европа показват една от най-студените зими за последното десетилетие. Средната температура през последните дни е -0,5 градуса по Целзий, което е с 4,2 градуса под средното равнище за последните десет години, пише Bloomberg.

Необичайно ниските температури поставят под натиск енергийната система на Стария континент, увеличават потреблението на електроенергия и газ и водят до ръст на цените.

Средната цена в Германия за доставка във вторник (17 януари) се повиши до 90,50 евро за мегаватчас. Това е най-високото ниво от ноември 2008 година за цените на електроенергията, търгувана по схемата "ден напред". В Белгия средната цена е 110 евро за мегаватчас, допълва агенцията.

Някои региони на Германия бяха обхванати от арктически студ - температури под -20 градуса, а в същото време времето утихна, тоест нямаше достатъчно вятър за турбините.

Цените обаче може бързо да се върнат на по-нормални нива, защото метеоролозите очакват повишаване на температурите и появата на вятър, което ще помогне за преодоляване на недостига в системата.

Пред проблеми още в следващите часове може да се изправи Франция. Шест от ядрените реактори на EDF са изключени за проверка на сигурността. В допълнение тази вечер служителите на централите компанията ще стачкуват за 24 часа. Протести са обявени и в въглищни централи на Uniper, но за вторник.

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също показват върхово натоварване през миналата седмица. В деня, когато се очакваше най-високото потребление за последните две десетилетия - 11 януари, цената на електроенергията на енергийната ни борса достигна 246 лева за мегаватчас. На нашата борса търговията също се извършва по схемата "ден напред", тоест тази цена беше постигната в търговския ден на 10 януари. 

Тогава и обемите се оказаха ограничени, тъй като Министерството на енергетиката нареди всички мощности на АЕЦ "Козлодий" и ТЕЦ Марица Изток 2 да работят за задоволяват вътрешното потребление и произвежданата електроенергия се насочваше към обществения доставчик Националната електрическа компания (НЕК). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още