IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Приоритетно е да се "спре" часовникът на лихвите за АЕЦ "Белене"

Първият опит ще бъде изграждане на централа чрез публична прозрачна приватизационна процедура, каза вицепремиерът

13:11 | 13.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приоритетно за нас е да се "спре" часовникът на лихвите за готовото оборудване за АЕЦ "Белене", коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти по повод посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в Русия. 

По думите му между българската и руската страна има технически въпроси по огледа на произведеното оборудване и предстоят разговори за бъдещето на съоръжението, което ще бъде придобито. Според него първият опит ще бъде изграждане на АЕЦ чрез публична прозрачна приватизационна процедура. Това няма как да се случи без участието на производителя, коментира Дончев, цитиран от БТА. 

От Министерство на енергетиката съобщиха, че представители на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" и "Атомстройекспорт" ще проведат втора среща на съвместната работна група. Тя има за задача да обсъди следващите стъпки относно изпълнението на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ "Белене".

В срещата днес в Москва ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Народното събрание вече одобри осигуряването на възмездна помощ на НЕК.

Предвижда се Министерският съвет чрез бюджета на Министерството на енергетиката да осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси. В проекта не е посочена точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро.

Националната електрическа компания няма да обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса "АЕЦ Белене", но ще възрази срещу евентуално принудително изпълнение на решението.

Министърът на енергетиката очаква ЕК да се произнесе бързо по исканата нотификация за държавната помощ за НЕК.

Петкова неведнъж е твърдяла, че ако проектът „Белене” бъде довършен на чисто пазарен принцип, то НЕК в много кратки срокове ще може да възстанови заема от държавата, с който ще се разплати за реакторите с „Атомстройекспорт”.

„Аз съм оптимист, че ако тръгнем към бъдеща приватизация на проекта, първо плащането на оборудването, обособяването на площадката и на всички разрешителни по проекта в отделна проектна компания, мисля, че ще има инвеститорски интерес”, заяви Петкова, след като НС одобри заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
unicornblade
преди 7 години
Всъщност е на обратното. Един есперт по международно право обясни, че:Първо - Съд и затвор за тези, които с даденото капаро са потвърдили ангажимент.Второ - на база на това че капарото е дадено от личен интерес в противовес на интересите на принципала, не се осъществява плащан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Приватизационна процедура значи.Отсега правя прогноза, че приватизатора ще бъде или от мафията на Ахмед Доган или някоя руска фирма. Ще му подарят площадката, ОВОС-а, лицензиите, разрешителните от ЕС и част от направените досега разходи. Честито на бъдещи я печеливш. Сигурен съм че откакто е решено от правителството да се върви в тази посока се знае кой точно ще е. Да му предадат поздрави и .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Абе луд ли си бе тъпчоооо! България НЯМА нужда от повече електроенергия, няма нужда и да се плаща за недоставено оборудване. Приоритетно мораториум по тези плащания, после съд и затвор за отговорните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още