IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката да не се ползва за политически цели, призова служебният кабинет

Не бива да се допуска източване на държавни дружества - нито заради злоупотреби, нито заради регулаторни решения, пише Министерският съвет

22:11 | 05.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергетиката не бива да се използва за политически цели, пише в позиция по повод цената на природния газ служебният кабинет. В съобщение на сайта на Министерския съвте е записано, че цената на природния газ в България се определя изцяло от пазарни фактори.

"Опитите за извличане на политически дивиденти от тази тема крие опасност за сигурността на енергийната система и за жизнеспособността на енергийните компании в страната, както и за националната сигурност", категорични са в правителството.

Стойността на природния газ на вътрешния пазар се определят от независимия регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Отделните министри и правителствата нямат правомощия да предлагат цени на енергията, нито да се месят в работата на КЕВР.

Членовете на регулатора са избрани от Народното събрание и се контролират от него, посочват още от кабинета.

В позицията се критикува решението на регулатора за цената на газа през първото тримесечие, определейки го като "небалансирано" и довело до загуба от 35 млн. лева за "Булгаргаз" през първите три месеца на година.

"Служебното правителство е категорично, че източване на държавни компании не трябва да се допуска в никакъв случай – нито заради злоупотреби, нито заради небалансирани регулаторни решения", пише в изявлението.

„Булгаргаз“ купува природния газ по пазарни цени в щатски долари от „Газпром Експорт“.  Когато българската компания подготвя и внася заявленията за утвърждаване на пределните продажни цени на природния газ в КЕВР и съпътстващите документи, компанията не се влияе от никакви политически мотиви, пристрастия и събития.

Ръководството на газовото дружество носи отговорност, ако в нарушение на закона и на другите нормативи предложи занижена цена на природния газ, която да доведе до финансово източване на дружеството. Съгласно лицензията си, „Булгаргаз“ следва да осигурява финансова стабилност на дейността си.

„Булгаргаз“ е длъжно и да поддържа резерви в газовото хранилище „Чирен“. Те са в обем около 300 млн. куб. м годишно. За тази цел през следващите шест месеца държавната компания ще трябва да плати около 110 млн. лева.

Около 80% от посочените количества са необходими в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации за осигуряване на количествата природен газ с цел компенсиране на неравномерностите в потреблението.

"Независимо на какъв натиск е подложено, служебното правителство няма да предприеме стъпки, които да изложат на риск сигурността на снабдяването с природен газ на гражданите и фирмите в България", пишат в заключение от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Все още правителството не зачита, че актуалните злини са от наличието на (за устойчивия обществен просперитет) вреден модел за прилагане на парите.При тази държавна грешка правителството е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още