IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kaufland ще инвестира 470 хил. лева в програма за електромобили

Търговската верига разширява броя на зарядните станции и подменя автопарка си

11:29 | 05.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Кауфланд </em></p>

Снимка: Кауфланд

Kaufland България планира да инвестира 470 хил. лева в програма за електромобили до края на 2017 г., съобщи търговската верига.

Сумата включва средства за закупуването, изграждането и монтажа на бързозарядни електростанции на паркингите на пет филиала в страната, както и добавянето на електромобили към автопарка на компанията.

„Инвестицията е част от дългосрочната ни програма за енергийна ефективност“, коментира Димитър Спасов, председател на УС на Кауфланд България.

Зарядни станции търговската верига е поставила в София пред  хипермаркетите на  бул. „Генерал Тотлебен“ 36 и ул. „Скопие“ 1. Съоръженията зареждат два автомобила едновременно, а услугата е безплатна за клиентите. До края на юни ще бъдат въведени в експлоатация още три станции – пред хипермаркетите в Стара Загора (ул. „Иван Вазов“ 2), Бургас (ул. „Транспортна“ 23) и Варна (ул. „Христо Смирненски“ 2).

Търговската верига съобщава още, че е въвела в магазините система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студенина за охлаждане през лятото. Използват се още енергийно ефективно осветление и система за преработване на отпадъци.

За една година всеки хипермаркет, в който има внедрена подобна система, намалява въглеродния отпечатък с толкова, колкото биха изхвърлили във въздуха 72 дизелова автомобила за цяла година, а със спестената електроенергия биха могли да се захранят 58 домакинства в продължение на 12 месеца, отчита веригата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
Да де за няколко, шефовете на централата решиха да си вземат електромобили, може и някоя сектретарка да намаже, ако владее магическия лост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 6 години
Похвално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още