IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планински хижи експериментират със слънчеви панели

Най-новата инсталация е монтирана в хижа „Тъжа“ в парк „Централен Балкан“

16:19 | 03.10.16 г. 1
<p>
	Хижа &bdquo;Тъжа&ldquo;. <em>Снимка:&nbsp;Грийнпийс</em></p>

Хижа „Тъжа“. Снимка: Грийнпийс

Планински хижи се опитват да си осигурят енергийна независимост, като монтират слънчеви панели. Последният такъв пример е хижа „Тъжа“ в парк „Централен Балкан“, която вече разполага с 30 соларни панела. 

7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия, съобщи „Грийнпийс“ - България. 

Инициативата е резултат от сътрудничеството между екоорганизацията и русенското туристическо дружество „Приста“. Панелите ще затоплят водата на 600-литров бойлер.

За да си осигури електроенергия, хижата разполага и с малък воден генератор, заяви Теодора Стоянова, координатор на кампания „Климат и енергия“ в природозащитната организация.

Това не е единствената хижа със соларна инсталация, уточни тя.

Соларни панели имат например и старопланинските хижи „Ехо“ и „Козя стена“, чиято инсталация е монтирана преди седмица. Панели има и хижа „Чакър войвода“ в Рила.

От „Грийнпийс“ коментират, че планинските хижи биха могли да са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Нелогично е да използват изкопаеми горива, като могат да разчитат на слънцето и водата.

„На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ - България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Снимката прилича на Тъжа, но това са панели за електричество, а не за топла вода. Може би имат и от другите иначе е МНОГО неефективно да се прави електричество, с което да се грее вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още