IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2018 г. ще има търг за алтернативно ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Използване на алтернативно гориво ще стане само след анализ от АЯР

14:02 | 09.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

През 2018 година България ще проведе търг за алтернативна доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Това анонсира от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

В момента централата използва гориво от руската корпорация ТВЭЛ. От тази есен 1/4 от активната зона на VI блок в АЕЦ "Козлодуй" беше заредена с обвновеното гориво на руската компания

При преминаването на нов тип гориво се извършва детайлна оценка за безопасността на централата, обясни още тя. Очаква се такава да бъде извършена от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Ще се съобразим с всички изисквания на Агенцията при преминаването към новото гориво, обясни Петкова.

Във връзка с плановете за диверсификация на доставките на ядрено гориво, българската страна е посетила завод на Westinghouse в Швеция, стана ясно още от думите на министъра в отговор на въпроса на независимия депутат Георги Кадиев.

Търсенето на нов източник на ядрено гориво беше поискано от Евратом, припомни още Теменужка Петкова. Горивото на Westinghouse обаче още не е изпробвано на руски ядрени блокове от типа ВВЕР 1000, каквито са в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още