IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse работи по проект на ЕС за алтернативни доставки на ядрено гориво

Консорциумът, в който участва американската компания, спечели 2 млн. евро финансиране по програмата

15:52 | 29.06.15 г.
Westinghouse работи по проект на ЕС за алтернативни доставки на ядрено гориво

Консорциум между Westinghouse и осем европейски компании обяви, че е получил 2 млн. евро финансиране от Европейския съюз по проект за гарантиране на сигурността при доставките на ядрено гориво за реакторите с руски дизайн в рамките на общността.

Пет държави от ЕС - България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия, експлоатират 18 ядрени реактора с такъв дизайн, които към момента са изцяло зависими от доставките на руски производители на ядрено гориво, съобщават от Westinghouse.

Припомняме, че от руската корпорация "Росатом" на няколко пъти заявиха, че ядрената енергетика трябва да бъде разграничавана от политиката и изпълняват без забавяне своите ангажименти – и по отношение на модернизацията на пети и шести блок в българската АЕЦ „Козлодуй“, а и по отношение на доставките на ядрено гориво.

Проектът на ЕС цели диверсификация на източниците на ядрено гориво в краткосрочен до средносрочен план, което е в пълно съответствие с международните стандарти за ядрена безопасност. Към настоящия момент всички руски реактори в ЕС разчитат на ядрено гориво от Русия.

Европейското финансиране се осигурява по програма „Евратом“ за изследвания и обучение, която е част от „Хоризонт 2020“ – програма за научни изследвания и иновации към ЕС. Проектът, познат като ESSANUF (Европейски доставки на безопасно ядрено гориво), се фокусира върху лицензирането на доставчици на алтернативно ядрено гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в ЕС.

Westinghouse ще е координатор на проекта, а партньорите в консорциума са: словашката компания VUJE, чешката ÚJV Řež, Технологичният университет в Лапеенранта, Финландия (LUT), британската Национална ядрена лаборатория (NNL), словашката NucleoCon, украинският Национален научен център „Харков“ към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Институтът за транс-уранови елементи към съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRC-ITU) и испанската Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA).

Westinghouse (чрез офисите си в Швеция и Великобритания), ENUSA и NNL имат значителен опит в проектирането, лицензирането и производството на ядрено гориво на Westinghouse за реактори тип ВВЕР-440 в комбинация с експлоатационния опит на същото в АЕЦ Loviisa във Финландия.

От своя страна VUJE, ÚJV Řež, LUT и NSC KIPT имат голям опит в разработването на анализи на безопасността, лицензирането на ядрено гориво и опит в работата с местните регулатори в съответните страни. JRC-ITU и NucleoCon са експерти в развитието и адаптирането на TRANS-URANUS - код, широко използван и общодостъпен за анализ на откази при лицензиране на ядрени реактори, работещи с технология вода под налягане.

Към настоящия момент в ЕС има 131 атомни електроцентрали, над 60% от които са базирани на технологии на Westinghouse (американски или европейски проекти). Пет страни-членки (България, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия) експлоатират руски реактори (четири реактора от типа ВВЕР-1000 и четиринадесет от типа ВВЕР-440 ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още