IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" разчита да получи плащанията за АЕЦ "Белене" до края на годината

Адвокати, представляващи България и Русия, дискутират плащанията за проекта в Москва

16:53 | 13.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МЕ</em></p>

Снимка: МЕ

"Росатом" планира да получи до края на годината плащанията от България по съдебното решение във връзка с прекратяването на проекта АЕЦ "Белене", съобщи ТАСС, като се позова на съобщение на държавната компания.

"Росатом" приветства стъпките на българската страна, насочени към създаване на необходимите условия за скорошното изпълнение на решението на Арбитражния съд по отношение на проекта АЕЦ "Белене", в частност приемането на закон за предоставянето на финансова помощ на НЕК за изплащането на задълженията за АЕЦ "Белене", пише в съобщението. „Разчитаме, че средствата ще бъдат изплатени до края на годината".

Страните са се разбрали да предприемат бързо всички необходими действия за изпълнението на арбитражното решение в най-кратки срокове.

Адвокати, представляващи българската и руската страна, са започнали дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса с дължимите плащания от страна на България за изработените реактори за АЕЦ „Белене“, съобщиха междувременно от Министерството на енергетиката.

В Москва днес се проведе второ заседание на работната група между представители на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация „Росатом“ и АО „Атомстройекспорт“. В срещата участваха и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев и Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом“.

По време на срещата министър Петкова информира руската страна за приетия от Народното събрание на 28 септември тази година Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК във връзка с решението на Международния арбитражен съд в Женева по проекта "Белене"

„Още на следващия ден Министерството на енергетиката изпрати информация до Европейската комисия с цел спазване на изискванията по предоставяне на държавни помощи. Очакваме до два месеца да получим отговор“, подчерта Петкова.

Както предвижда приетият Закон, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение.

В тази връзка, в рамките на днешната среща, адвокатите, представляващи двете страни, започнаха дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса. 



Двете страни препотвърдиха отличното съвместно сътрудничество в работата по удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“.

До края на месец октомври предстои завършване на дейностите по удължаване срока на работа на 5-ти блок на атомната централа, а дейностите по 6-ти блок се изпълняват по график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Да , по ирония на съдбата Боката спря строежа , той и ще плаща...плащаме всъщност всички. Бедният непременно е и глупав , доказваме максимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Айде по-бързо, че тия седенки ми струват 5 ст. на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още