IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Проектите в енергетиката са много динамични

Активите на АЕЦ „Белене“ ще бъдат подготвени за приватизация, след като оборудването пристигне изцяло в България, коментира енергийният министър

11:21 | 22.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Проектите в областта на енергетиката се развиват много динамично, а България трябва да се стреми да запази своята роля на енергийната карта на Балканите. Това коментира в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че за България е важно да запази своята стратегическа роля на транзитьор на природен газ и големите проекти да не я заобиколят. В същото време обаче страната ни трябва да се съобразява и с европейското законодателство, категорична беше тя.

България разработва концепцията за изграждане на газоразпределителен център, припомни още енергийният министър. В рамките на предпроектното проучване ще бъдат обсъдени всички източници и потоци на газ в региона.

Активите на АЕЦ „Белене“ ще бъдат отделени в отделно предприятие, което ще бъде предложено за приватизация, след като пристигне цялото оборудване от Русия, обясни още енергийният министър. Тя припомни, че руската ядрена корпорация "Росатом" е изразила своето желание да участва в проекта като изпълнител.

Част от предвидените за АЕЦ "Белене" съоръжения са вече в България, а очакванията са те да бъдат напълно доставени до края на тази година. 

Ако процедурата за продажбата на проекта за втора ядрена централа се провали, двата готови реактора ще могат да бъдат вложени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, категорична беше Петкова.

По отношение на предизвикателството пред въглищните централи, свързано с новите лимити на вредните емисии, енергийният министър посочи, че операторите ще трябва да докажат, че инвестициите за нови очистки ще бъдат несравнимо по-високи от ползите за околната среда. Само по този начин те ще могат да получат дерогация от правилата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
т.е. проектите в енергетиката са: "тука има, тука нема"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още