IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 млн. са заетите в туристическата индустрия на ЕС

Над половината от работещите в сектора са жени, показва статистиката на Евростат

13:18 | 14.12.15 г.
12 млн. са заетите в туристическата индустрия на ЕС

Над 12 млн. души са заетите във всички свързани със сектор „Туризъм“ дейности в ЕС, показват последните данни на Евростат. Само в основната туристическа дейност (услугите по настаняване, в туристическите агенции и при транспорта) са заети 3,3 млн. европейци.

Данните обаче показват, че спрямо останалите индустрии в нефинансовата сфера туризмът генерира повече почасова заетост и временни работни места. По данните на европейската статистическа служба 24% от всички договори в туризма са за почасова работа (спрямо 17% в нефинансовата сфера като цяло), а на временна заетост са 21% от работещите в сферата, спрямо 14% в нефинансовия сектор.

Данните показват още, че в основните туристически дейности има повече заети жени (58% спрямо 36% в нефинансовия сектор) и младежи до 24 години (13% спрямо 9%).

От статистиката е видно още, че най-голяма е почасовата заетост в туристическия сектор на Холандия – 56% от договорите, спрямо 42% за заетите в нефинансовия сектор. В България, Гърция, Италия, Австрия и Кипър пък е ясно изразена сезонността на работата – временните договори в сектора са 3-4 пъти повече спрямо нефинансовия сектор като цяло. 

Жените са мнозинство в сектора - 58%, спрямо 36% от заетите по дейностите от нефинансовата сфера. В България заетите жени са 64%, при 42% в целия нефинансов сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още