IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млрд. евро са "скритите" задължения на държавата към гърците

Над 50 хил. души дължат на хазната повече от 500 евро към края на март, показват данните на гръцките данъчни служби

11:35 | 05.05.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поне 2 млрд. евро са „скритите“ задължения на гръцката държава към бизнеса и гражданите, показват изчисленията на Независимия орган за държавните приходи в страната, създаден в началото на тази година.

Данните се базират на подадените молби за възстановяване на данъчни облекчения, които все още не са разгледани от властите, посочват от институцията, цитирани от „Катимерини“. Тези задължения не са включени към официално признатите от Министерството на финансите, които към края на февруари са в размер на 5 млрд. евро. Това означава, че държавата дължи на своите граждани към 7 млрд. евро, посочва изданието. 

Средно процедурата по възстановяване на средства от бюджета отнема около 350 дни. В някои случаи обаче фирми са чакали и 1 660 дни или четири и половина години за възстановяване на ДДС.

Данъкоплатците, които дължат повече от 500 евро на хазната към края на март, са над 50 хил. души, показват още данните на институциите. Заради неизплатените задължения всеки ден се извършват по 800 принудителни вземания от банковите сметки на длъжниците.

Санкциите, налагани от данъчните, също изглеждат впечатляващи, но събираемостта е нищожна. През първите месеци на тази година например новата институция е направила проверки и е наложила санкции в размер на 611,7 млн. евро. В отговор на парламентарен въпрос обаче финансовият министър Евклид Цакалотос признава, че събираемостта е едва 5,1%, или 31,19 млн. евро.

Слабата събираемост на данъчните задължения винаги е била проблем за Гърция, което кара и кредиторите непрекъснато да настояват за мерки в тази посока, припомня „Катимерини“. Правителството предприе действия, но проблемът си остава, което подсказва за слабости в механизма за събиране на данъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още