IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на енергийните компании повлякоха надолу европейските борси*

Всеки месец се чувства като криза, но основната тенденция все още е за ръст, смята анализатор

14:51 | 08.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акциите на енергийните компании повлякоха надолу европейските борси*

Европейските борси стартираха първата за седмицата сесия с понижения, след като акциите на строителните и енергийните компании натежаха на индексите, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 се понижи с 0,48%, като всички сектори са на негативна територия.

В Лондон FTSE-100 се сви с 0,86% до 6685 пункта, във Франкфурт DAX губи 0,62% до 10 024 пункта, а в Париж CAC 40 засега отчита спад от 0,86% до 4381 пункта.

Цената на акциите на швейцарския концерн Sika - производител на химикали за строителството, се срива с 19 процента заради оферта за придобиване от Saint-Gobain. Акциите на френската мултинационална компания също поевтиняват в началото на търговията с около 4%.

Цените на книжата на компаниите в енергийния сектор се понижават, следвайки спада на цената на петрола в понеделник. „Черното злато“ загуби около една трета от стойността си от юли насам.

Настроенията в Европа са доста предпазливи след няколко поредни дни на солидни печалби и сериозния ръст в петък. В последния ден на седмицата S&P 500 и Dow завършиха на нови рекордни нива, преди всичко насърчени от добрите данни за пазара на труда, според които американските работодатели са създали 321 000 работни места през миналия месец, най-големият ръст от януари 2012 г. Равнището на безработица остана непроменено на ниво от 5,8%.

Германският канцлер Ангела Меркел обвини междувременно руския президент Владимир Путин в "създаване на проблеми" в Молдова и Грузия, разкритикува го за кризата в Украйна и заяви, че Путин се опитва да направи някои балкански държави "политически и икономически зависими“, заяви FT в неделя, цитирайки интервю на Меркел пред Die Welt.

Тя направи своето изказване, след като френският президент Франсоа Оланд направи импровизирано посещение в Русия в събота, за да проведе блиц разговори с Путин за кризата в Украйна. След разговорите Оланд заяви, че прекратяването на огъня в източната част на Украйна може да се случи в следващите няколко дни, съобщи Ройтерс в неделя.

„Фондовите пазари ще покажат бавен ръст през останалата част от годината“, заяви Питър Съливан, директор на поделението за европейските акции в HSBC, пред CNBC.

„Всеки месец се чувства като криза, но основната тенденция все още е нагоре", казва той. Съливан очаква през декември акциите да задържат тренда на леко поскъпване, на което сме свидетели през 2014 г.

* Актуално към 14,20 часа

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Дали играта на САЩ с цените на горивата и санкциите срещу Русия няма да е "малкото камъче",което ще преобърне "каруцата" (ЕС) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още