IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албания си върна собствеността върху енергийната компания KESH

От началото на 2013 година властите в страната отнеха лиценза на CEZ, която беше мажоритарен собственик на компанията

17:06 | 23.10.14 г.
Албания си върна собствеността върху енергийната компания KESH

Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания KESH, съобщи БТА, като се позовава на агенция МИА. Компанията беше приватизирана през 2009 година. Тогава чешката CEZ плати 102 млн. евро за 76% от собствеността на албанското дружество.

През януари 2013 година обаче регулаторите в Албания отнеха лиценза на CEZ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа. От компанията изчислиха, че загубите й от отнетия лиценз са в размер на 200 млн. евро. В крайна сметка през юни 2014 година двете страни се споразумяха за компенсации в размер на 100 млн. евро, които трябва да бъдат платени на части до 2018 година.

Преди седмица от CEZ официално съобщиха, че подписаното споразумение вече е влязло в сила, коментира Ройтерс. Всъщност компенсацията представлява първоначалната инвестиция на CEZ, допълва агенцията.

Още от началото на работата в Албания чешката компания се оплака от големия процент загуби на електроенергия в мрежата, който тогава достигаше 36 на сто, главно заради масовата кражба на ток и неплащане на сметки от потребителите.

ЧЕЗ не успя да намали загубите въпреки множеството предприети мерки, някои от които в сътрудничество с полицията, отбелязва още БТА.

Връщането на собствеността ще даде възможност за смяна на управлението на компанията и инвестиции в подобряване на електрическата мрежа с цел гарантиране на по-качествени услуги за потребителите, смятат албанските власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още