IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернатива за Германия има повече депутати с имигрантско потекло от консерваторите

В новия 709-членен състав на Бундестага ще има 57 души с имигрантско потекло

14:30 | 30.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В новия германския парламент партията "Алтернатива за Германия" ще има повече депутати с имигрантско потекло от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, сочи социологическо проучване, цитирано от DPA.

В изследването на "Медиентест интеграцион" - новинарски портал, събиращ данни по темите за имиграцията и предоставянето на убежище - се посочва, че 7,5 процента от 93-мата депутати на "Алтернатива за Германия" са с имигрантско потекло при едва 2,5 процента за консерваторите, отбелязва БТА.

По този начин и "Алтернатива за Германия", и консерваторите ще имат по седем депутати, които имат роднини, пристигнали сравнително неотдавна в Германия като имигранти. Около 22,5 процента от 82-милионното население на Германия са от имигрантско потекло, което означава, че не са имали германско гражданство по рождение или поне единият родител не е германец по рождение.

На изборите на 24 септември Християндемократическият съюз на Меркел и съюзниците им от баварския Християнсоциален съюз спечелиха най-много места в парламента и това дава на канцлера възможност за четвърти мандат, но същевременно нейните консерватори отчетоха най-лошия си резултат за следвоенния период.

Блокът ХДС/ХСС има 246 мандата в Бундестага.

"Алтернатива за Германия" е третата по сила група в новия парламент, изпреварена от Германската социалдемократическа партия.

В новия 709-членен състав на Бундестага ще има 57 души с имигрантско потекло, с 20 повече в сравнение с предишния, който обаче беше 630-местен.

Най-висок дял на депутати с имигрантски произход има партията "Левите" - близо 19 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
Е как? Както и досега! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Хаха ...как биха реагирали в мюнхенска бирария "истинските арийци" като осъмнат някой ден с канцлер - турчин или неггър ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още