IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори виждат опасност от корекция на големите борси до края на годината

Рисковете пред растежа в Европа са много по-малко, отколкото препятствията пред щатската икономика, коментират от Елана Трейдинг

08:44 | 19.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки силното покачване и високите оценки на акциите в Европа и САЩ дългосрочните перспективи пред фондовите пазари остават положителни. Повишаването на лихвите в САЩ ще продължи, като обаче има осезаема опасност от корекция на големите борси до края на годината. Това прогнозират анализаторите на Елана Трейдинг в свой обзор с очаквания за втората половина на 2017 г.

Българската икономика ще ускорява ръста, но той ще остане под 4%

Анализаторите на Елана Трейдинг смятат, че българската икономика ще продължава да се възползва от растежа в ЕС. През 2017 г. вече виждаме ефекта от инвестиционната активност в индустрията през последните години и все повече нови компании ще влагат средства в развитието си. Ръстът на икономиката постепенно ще се ускорява, но през 2017 г. няма да премине над прага от 4%.

Европа ще расте, рискове пред САЩ

Забавянето на растежа в САЩ не идва само от процеса на нормализиране на лихвите. Изменението им все още е незначително, но икономиката навлиза в късния етап на растеж, който ще се характеризира със забавяне на инвестиционната активност и индустрията. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че рисковете пред растежа в Европа са много по-малко, отколкото препятствията пред щатската икономика. Притесненията за инфлация засега остават на заден план, като Европейската централна банка ще задържи нулевите лихви поне още една година.

Политическите рискове в Европа отслабват, но напрежението между Брюксел и Лондон ще има икономически последици за двете страни, което постепенно ще се засилва през 2018 г.

Еврото поскъпва и дава шансове на спекулантите

За втората половина на 2017 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг прогнозират ръст на еврото от досегашния диапазон 1.05-1.10 EUR/USD към нивото 1.15-1.16 EUR/USD. Продажба на евро в горния край на диапазона ще бъде спекулативната сделка на втората половина на годината, но инвеститорите трябва много внимателно да управляват риска. Валутните трейдъри трябва също да следят внимателно равнището от 1.10 EUR/USD, където е препоръчително да купуват евро преди тенденцията за нов дълготраен растеж.

Златото може да стигне до 1 400 долара

След минималното движение от 3% през първото полугодие, анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че през втората половина на 2017 г. ще има промяна в цената на златото, защото на дневен ред стои рискът от корекция на развитите фондови пазари. Те продължават да поддържат възможността за ниво от 1 400 долара за тройунция до края на годината, ако видим силно поевтиняване на фондовите пазари.

Експертите обръщат внимание, че златото е подходяща застраховка срещу борсови спадове, като малка част от инвестиционния портфейл може да бъде отделена за акции на златодобивни компании или борсово търгувани фондове (ETF), представящи такива компании. Данните досега показват, че те растат по-силно от златото - за 2016 г. най-големият фонд, представляващ акции на златодобивни компании (GDX), е увеличил цената си с близо 53% в сравнение с ценово изменение на златото за периода от около 10%.

Цената на петрола варира между 45 и 55 долара

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг ревизират прогнозата си от началото на годината за диапазон от 50 - 60 долара за барел на по-ниското ниво от 45 – 55 долара. Очакванията са този диапазон да се запази до края на 2018 г., най-вече докато споразумението на ОПЕК и Русия е в сила. Това, че цената на петрола слиза в по-нисък ценови диапазон, обаче, не значи, че има тенденция към силно поевтиняване на суровината.

Акциите на петролните компании остават на ниски нива на фона на оскъпяването

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че дългосрочните перспективи пред фондовите пазари остават положителни въпреки силното покачване и високите оценки на акциите. Повишаването на лихвите в САЩ ще продължи и има осезаема опасност от корекция на големите борси до края на годината. Експертите предупреждават, че второто полугодие на 2017 г. не е най-подходящо за покупка на американски и европейски акции, защото те вече са доста скъпи.

Евентуална корекция от 10%-15% може да даде възможност за добри покупки, затова е добре да се поддържа кеш. На този етап, в средата на 2017 г., евтини са акциите на петролните компании, които имат и предимството, че дават и добри дивиденти.  Например, прогнозите за дивидентна доходност за следващите 12 месеца при компании като Royal Dutch Shell, BP и Total варират между 5% и 7% (данни към 13.07.2017 г., Bloomberg).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бик в атака
преди 6 години
И кво да прайм ся???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още