IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел не се бои от ново разделение в ЕС

Предстои първият тест дали Мартин Шулц ще има силите да измести Меркел от канцлерското място

11:32 | 24.03.17 г. 2
<p>
	Ангела Меркел. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Дни преди Великобритания да подаде своето официално заявление за напускане на Европейския съюз (ЕС), канцлерът на Германия Ангела Меркел изразява увереност, че няма да има други членки на блока, които да напуснат общността.

В интервю за Passauer Neue Presse тя коментира, че всяка държава в ЕС има свои идеи за бъдещето си, но насоката е ясна – повече сътрудничество, пише европейското издание Politico.

В Брюксел очакват Лондон да активира чл. 50 от Договора за ЕС на 29 март. Според Меркел това няма да помрачи тържествата по повод 60-та годишнина от създаването на общността. „Ние знаем, че писмото ще дойде – ден по-рано, или по-късно, няма значение“, казва тя. Според нея е по-важно, че страните, които искат да работят за общо бъдеще, ще празнуват заедно.

На 25 март лидерите на ЕС се събират в Рум, за да отбележат годишнината, а тяхната среща ще приключи с декларация, подкрепяща единното бъдеще на съюза.

Самото бъдеще на Меркел в политически аспект също ще бъде подложено на тест. През есента тя ще се изправи пред тежка битка за нов мандат начело на Германия с много сериозен кандидат – новият лидер на социалдемократите Мартин Шулц.

Появата на бившия председател на Европейския парламент в политическия живот на Германия доведе до оживление, а неговото измерение ще си проличи на 26 март, когато се провеждат регионални избори в провинция Саарланд.

Според анализатори този вот ще бъде показателен за Шулц и неговата политика начело на партията, както и ще очертае дали той ще бъде в състояние да измести Ангела Меркел.

Вотът в Саарланд е само първият от трите регионални теста през тази пролет, които ще подскажат как се движат кандидатите в надпреварата за парламентарните избори през септември, допълва още Politico.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Тука има две възможности, като и двете са еднакво лоши - това да е била целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
Как ще се бои? Нали това беше целта и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още