IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка ще понижи лихвения процент до 0,1%, очакват икономисти

Пазарите обаче са на друго мнение и смятат, че Марк Карни и екипът му ще се въздържат от действия през ноември

12:47 | 18.10.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Икономистите изглежда вярват на думите на Марк Карни.

Няколко дни след като управителят на Английската централна банка (АЦБ) заяви, че би толерирал по-висока инфлация в името на подкрепа за икономиката, над 70% от икономистите в месечното проучване на Bloomberg смятат, че Комисията по парична политика ще понижи основния лихвен процент до 0,1%. Следващото заседание на АЦБ е на 3 ноември, като тогава ще бъдат публикувани и новите макроикономически прогнози.

След референдума за Brexit в края на юни британският паунд поевтиня с около 18% и това поставя централните банкери пред дилема, тъй като слабата валута ускорява инфлацията.

Докато изготвят новите прогнози за тримесечието, централните банкери ще трябва да имат предвид влиянието на валутния курс, така че Марк Карни ще трябва да прецени внимателно кога е дошло времето за следващите облекчения.

„Изключително трудно е този път особено заради лирата, която поевтиня толкова много“, казва Виктория Кларк, икономист в Investec в Лондон, която очаква да има понижение на лихвата в началото на следващия месец. През август АЦБ понижи основния си лихвен процент от 0,5% до 0,25%. 

Прогнозите на икономистите обаче все повече се различават от тези на пазарите, според които вероятността от понижение на лихвата през ноември е едва 5%. След заседанието на АЦБ през септември тези шансове бяха около 17%.

Освен че лирата отново достигна 30-годишно дъно по-рано този месец, държавните облигации също поевтиняват, като доходността на 10-годишните ценни книжа се повиши до най-високото си ниво от времето непосредствено след референдума.

По-добрите от очакваното данни от юни насам всъщност може да усложнят ситуацията. Те може да накарат централните банкери да подобрят очакванията си за ръста. От регулатора вече повишиха прогнозите за икономическия ръст през третото тримесечие. Представителите на банката Майкъл Сондърс и Кристин Форбс вече заявиха, че перспективите може да не са толкова слаби, колкото се смяташе през август.

„Трудно е ръстът и инфлацията де се ревизират нагоре и същевременно да се облекчава политиката“, казва Джейсън Симпсън, стратег в Societe Generale в Лондон. „Освен това има допълнително усложнение при евентуално понижение на лихвите, като това не се очаква от пазарите, тъй като има риск от допълнително поевтиняване на валутата“, посочва той.

Междувременно във вторник излязоха данните за инфлацията, която се ускорява до близо 2-годишен връх при ниво 1% на годишна база. Прогнозите бяха за ръст на потребителските цени от 0,9 на сто.

Очакванията за инфлацията през третото тримесечия са за средно 1,2 на сто. Прогнозите са тя да се ускорява през 2017 г. до 2,2%, а през 2018 г. - до 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Върху показаната ни на снимката нова банкнота от пет паунда е изобразен лика на Уинстън Чърчил, който казваше: Народ, който забравя своето минало, няма бъдеще !! И още:Нямам да предложа нищо друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и потНЕЩАТА С АНГЛИЯ СА ЯСНИ - напуска потъващия кораб на ЕС!Никой и дума не споменава за срива на акциите на НАЙ ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА БАНКА !!В НЯКОИ ЕЛЕКТРОННИ ИЗДАНИЯ ЧЕТЕМ СТАТИИ КАТО ТАЗИ:Извънредно! Паника в Германия тръгна слух за предстоящ фалит на Дойче банк, изплашени клиенти теглят милиарди!СЕГА Е НАЙ ДОБРОТО ВРЕМЕ ДА СЕ ОБРЪЩА ОТ ЕВРО И ЛЕВОВЕ В ПАУНДИ!БОНА ФОРТУНА НА ВСИЧКИ КЪСМЕТЛИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Абсурдно ненужно. Паундът поевтиня достатъчно, за да не е нужно да пипат лихвите и пет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Интерсно - при почти 2% инфлация, лихвите ще падат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още