IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара: Отстъпка в цената на газа и "Турски поток" не са обвързани

Няма кой да подпише споразуменията до провеждането на изборите в Турция, коментира руският външен министър

15:30 | 15.10.15 г.
Анкара: Отстъпка в цената на газа и "Турски поток" не са обвързани

Проектът „Турски поток“ не е обвързан с предлаганата от Москва отстъпка в цената на природния газ, коментира пред местни медии турският енергиен министър в служебния кабинет на Давутоглу Али Риза Алабоюн.

„Ние търсим преразглеждане на цените, използвайки за изходна точка записаното в споразумението за доставка на природен газ“, коментира той, цитиран от РИА Новости. Според т. 9 от договора между двете държави Турция може да поиска намаляване на цената на природния газ, когато тя е по-висока спрямо тази на другите страни, отбелязва руската агенция.

Турският енергиен министър посочва, че цената на газа на „Газпром“ е по-ниска за Германия и на това основание Анкара е поискала преразглеждане на договора. Първоначално газовата компания е предложила намаление от 6%, а по-късно и от 10%, за да се стигне до крайното 10,25 на сто.

Алабоюн е коментирал и „Турски поток“ пред турските медии. Според него Европа не иска проектът да бъде реализиран.

„Как ще разреши продължението на „Турски поток“ през Гърция? Този въпрос остава без отговор“, казва той, но допълва, че страната му е по-заинтересувана от реализацията на първата тръба, която ще захранва единствено турските потребители на газ.

Плановете за „Турски поток“ първоначално предвиждаха изграждането на четири тръби с общ обем от 63 млрд. куб. метра. Първата от тях трябва да задоволи нуждите на турските потребители и останалите – за Европа.

Впоследствие от Газпром коментираха, че проектът ще бъде с най-малко две тръби. От думите на служебния енергиен министър обаче става ясно, че Анкара ще преговаря активно за първата тръба, която ще бъде с капацитет от 15,75 млрд. куб. метра годишно.

В сряда външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че договорките остават, но до провеждането на избори в Турция няма отговорни лица, които да могат да подпишат съответните споразумения.

Към момента Турция получава природен газ от Русия през две точки – по „Син поток“ и през газопреносната мрежа на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още