IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентатите в Брюксел са подготвяни половин година

Нови данни опровергават тезата за случаен удар по Белгия

11:30 | 19.06.16 г.
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Кадър след атентата на 22 март.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кадър след атентата на 22 март. Снимка: Архив Ройтерс

Атентатите от 22 март в Брюксел са били подготвяни поне половин година, показват данни от разследването, цитирани от местни медии.

В петък бе задържан предполагаем осми съучастник на извършителите на терористичния удар, приятел от детинство на терориста, който се взриви в метрото. 

Задържаният е белгийски гражданин, работил на летище "Завентем" и имал достъп до кабините на самолетите като служител на фирма за кетъринг.

В компютъра му са открити две съобщения, които правят пряка връзка с атентатите. В първото се посочва, че полети от Брюксел за САЩ, Израел и Русия има всеки вторник.

Във второто съобщение от октомври миналата година пише: "Един от нашите братя ще действа на 22 март 2016 година".

На 22 март три бомби се взривиха на летище "Завентем" покрай гишетата за регистрация за полети в посочените три направления, припомня БТА.

Според следователите това доказва, че е съществувало ясно намерение за нанасяне на удар по Белгия. По-рано тази година, на основата на показанията на задържани предполагаеми терористи, изникна версията, че атентатите са били планирани за Франция, но в последния момент терористите решили да се взривят в Брюксел, защото така им било по-лесно. Новите данни опровергават "случайния" удар по Белгия.

Медиите съобщават днес, че след антитерористичната операция в страната вчера от задържаните първоначално 40 души в ареста остават само трима. Няколко издирвани и вероятно опасни предполагаеми терористи не са били открити при операцията. Не са намерени оръжия и взривни вещества.

Андре Жакоб, пенсиониран анализатор към към белгийското контраразузнаване, определи надвисналата терористична заплаха над Белгия като "истинска". Той определи решението премиерът, трима министри и техните семейства да бъдат поставени под засилена охрана, като невиждана досега мярка в съвременната белгийска история.

Междувременно правителството реши да утежни наказанията, налагани за разпространяването на поверителна информация. По-рано тази седмица в местните медии изтече доклад на разузнавателните служби, в който пише, че от Сирия за Белгия и Франция са били изпратени още терористи за извършването на нови атентати. 

Четете още новини в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още