IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина преговаря за по-добра цена на руския природен газ

"Турски поток" е един от проектите в плановете на Гърция да се превърне във фактор за газовите доставки в Югоизточна Европа

09:18 | 03.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина преговаря за по-добра цена на руския природен газ

Гърция опитва да предоговори цената на руския природен газ и условията по доставките, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис е на посещение в Москва и в рамките му разговаря в сряда с руския си колега Александър Новак.

"Имаме конкретни договори (за доставка - бел. ред) до 2026 година. Това, което обсъдихме е подобряването на условията и цената", каза Скурлетис.

Тема на разговорите е бил и "Турски поток", стана ясно още от думите на гръцкия енергиен министър. Макар и в обтегнати отношения с Турция, Русия не е поставяла въпроса за спиране на проекта. А в Гърция смятат плановете за актуални, както и преди.

"Стратегическото значение на този проект е актуално. Разбира се - последните събития между Русия и Турция са реално препятствие", призна Скурлетис.

"Турски поток" е един проектите, който подхранва плановете на Гърция да се превърне в газов център за Балканите и премиерът на южната ни съседка вече направи няколко рейда в тази насока.

Броени дни след като получи за втори път доверието на гръцките избиратели Алексис Ципрас посети САЩ и се обърна към местната инвестиционна общност с призив отново да открият Гърция. Енергетиката беше посочена като един от перспективните сектори за инвестиции.

В края на ноември Ципрас отиде и в Израел, като основната тема на разговорите отново беше енергетиката. Перспективите оттам са газовите блокове в Средиземно море около крайбрежието на Кипър, Израел и Египет.

С преноса на газ от региона, Гърция със сигурност ще се превърне във фактор на газовия пазар в региона не само на Балканите, а и за Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 8 години
Аве ко'стаа със Силата на Сибир? Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Малякас, не разбрахте ли, че който се опитва да се възползва от обтегнатите отношения на съседа с рашките, за да пре**** съседа, накрая си пати. Турците решиха да ни пре... и ето. Сърбите са по-умни от вас. Мазнят се на руснаците, ама като дойде реално да дават нещо, се държат. Дядо ми казваше, не ми трябва каишка от мечка. Нямам полза от хубавата кожена каишка, ако ще трябва да отвържа мечката за да я взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още