IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аврамопулос: Няма механизъм за гонене на член на Шенген

Доклад на ЕК показа пропуски в отбраната на шенгенската граница в Гърция, което повдигна въпроса за мястото на Атина в Шенген

22:19 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Аврамопулос: Няма механизъм за гонене на член на Шенген

Няма възможност за изгонване на която и да е държава от Шенгенското пространство, коментира комисарят по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос, цитиран от "Катимерини".

Той е убеден, че гръцкото правителство скоро ще изпълни необходимите изисквания и ще удовлетвори Брюксел.
"Излизането на страна от Шенгенската зона не поискано, нито дискутирано", каза той в Атина, по време на галавечеря, организирана от сп. Economist.

През седмицата зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис анонсира доклад за състоянието на Шенгенската зона. В него се посочват пропуски в осигуряването на сигурността на пространството, които са били регистрирани в Гърция. Проверките са били направени през ноември.

Това веднага повдигна въпроса за мястото на Гърция в Шенген и заплахи за замразяване на членството на страната в пространството. 

Аврамопулос коментира, че властите в Атина вече взимат необходимите мерки за подобряване на ситуацията. В това увери и говорителят на правителството на Алексис Ципрас - Олга Геровасили.

ЕК пък дава срок от три месеца на Гърция, за да се справи с пропуските - основно по отношение на регистрацията на мигрантите, пристигащи в страната.

Междувременно гръцкото Министерство на инфраструктурата поръча 1 150 сглобяеми къщи, в които да бъдат настанени бежанци в различни части на Гърция. Това ще коства около 14 млн. евро. Допълнителни 1,5 млн. евро са разходите, свързани с транспортирането на бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още