IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония затвори границата си с Гърция

Обвиненията за нарушения на шенгенските правила са остарели, декларират от Атина

21:12 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Македония затвори границата си с Гърция

Македония затвори границата си с Гърция в опит да ограничи бежанския поток, съобщи ABC News. Изданието посочва, че властите в страната официално не са коментирали това свое действие. През миналата седмица Скопие наложи подобна мярка за два дни.

През ноември 2015 година Македония започна да пропуска на своя територия само бежанци, идващи от зони с военен конфликт - Сирия, Ирак и Афганистан. През лятото през бившата югославска република можеха да преминат всички мигранти, пристигащи от Гърция.

След ограничението на Скопие икономическите мигранти остават в Гърция, където търсят убежище. През последните месеци на миналата година обаче ЕС одобри депортирането на мигрантите, които не бягат от военен конфликт.

Гърция от месеци е критикувана, че не защитава границата на Шенген. По-рано днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис съобщи за сериозните пропуски, които допуска Атина при регистрацията на бежанците, идващи по море от Турция.

Това са част от заключенията, които ЕК е направила в доклад за Шенген, изготвен на базата на необявена досега проверка на гръцко -турската граница. Говорителят на гръцкия кабинет Олга Геровасили обаче категорично отрече тези твърдения и посочи, че заключенията са остарели, а ситуацията днес е много по-добра.

Гърция полага големи усилия, но получава само частичен отговор на призивите си за по-голяма помощ от ЕС, свързана с регистрацията на мигрантите. Геровасили посочи още, че ЕС е приела план за преместване на 160 хил. бежанци от страната, но досега само 414 бежанци са били преместени в друга държава от общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още