IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия организира нова "мини" среща за бежанците

Този път нивото на форума е по-високо, а сред поканените е и Гърция

13:53 | 30.08.16 г.
Австрия организира нова "мини" среща за бежанците

Австрийският канцлер Кристиан Керн ще организира нова "мини" среща, на която ще бъде обсъдена бежанската вълна, съобщава гръцката информационна агенция Ana Mpa. През февруари във Виена се проведе подобен форум, в който участваха външните министри на България, Хърватия, Словения и страните от Западните Балкани.

Дата за събитието все още не е официално обявена, но вероятно то ще се проведе след Европейския съвет в Братислава, насрочен за 16 септември.

Този път и нивото е по-високо – на заседанието ще присъстват лидерите на най-засегнатите държави от бежанската криза, сред които и Германия, България, Словакия и Хърватия. Очаква се на срещата този път да е поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

През февруари австрийският външен министър Себастиан Курц не покани своя гръцки колега, което предизвика гнева на Атина. Курц обясни, че Гърция не е поканена на форума, защото не показва желание да ограничи бежанските потоци през т. нар. Балкански маршрут, а напротив – насърчава ги.

България също не прие декларацията, изготвена след края на срещата през февруари, с мотива, че решение на бежанската криза не може да бъде взето без една от най-засегнатите страни – Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още