IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки изплащат 3,85 млрд. евро на ЕЦБ следващата седмица

Сумата по дългосрочните кредити, които трезорите връщат, е по-малка в сравнение с предходния 7-дневен период и спрямо очакванията на пазара

10:04 | 01.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Банки изплащат 3,85 млрд. евро на ЕЦБ следващата седмица

Банките в еврозоната ще върнат по-малко суми от спасителните си заеми следващата седмица в сравнение с предходния 7-дневен период и спрямо очакванията на пазара. Това разкриват седмичните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно това какви суми ще й изплатят кредиторите, предава WBPOnline.

На 5 ноември трезорите, участвали в двете 3-годишни програми на ЕЦБ за дългосрочни операции по рефинансирне (LTROs), ще изплатят 3,85 млрд. евро.

Сумата е по-малка спрямо върнатите 5,7 млрд. евро миналата седмица и в сравнение с прогнозите на анкетираните от Ройтерс експерти за сума от 4,5 млрд. евро.

Банките в Европа не спират да връщат средствата по линия на дългосрочните операции по рефиннасиране на ЕЦБ от края на 2011 г. и началото на 2012 г.

Общо 12 банки са информирали националните си централни банки, че възнамеряват да върнат средства от програмата на ЕЦБ, гласи съобщение на базирания във Франкфурт кредитор.

Европейските банки все още притежават 300 млрд. долара от кризисните заеми. Те имат възможност да изплащат допълнителни средства, отпуснати от LTRO програмите, всяка седмица в деня, който съвпада с датата на сетълмента на основната операция по рефинансиране.

Използвайки тази рамка, банките могат да се финансират при рекордно ниска лихва – 0,05%, в сравнение с допълнителните 10 базисни пункта, които се начисляват по новите 4-годишни заеми.

Същевременно ЕЦБ вече даде началото на първия кръг от таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) през септември. Първоначалните кредити в размер на 82,6 млрд. евро се оказаха под очаквания диапазон от 100 до 300 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още