IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ даде началото на количествените улеснения

Първият кръг от таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране в еврозоната са в размер на 82,6 млрд. евро

13:33 | 18.09.14 г. 3
ЕЦБ даде началото на количествените улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде началото на първия кръг от таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO) в четвъртък с надеждата, че предоставянето на лесни пари на банките ще подобри кредитната активност и ще противодейства на стагнацията на цените в 18-членния валутен блок.

Първоначалните кредити в размер на 82,6 млрд. евро са под очаквания диапазон от 100 до 300 млрд. евро и ще имат сравнително малък незабавен ефект върху растежа на цените и икономическата активност. Заемите от този първи кръг на TLTRO ще бъдат предоставени на 24 септември.

Предоставените кредити са с падеж след четири години и са при годишна лихва в размер на 0,15%.

ЕЦБ ще забави своя втори кръг на кредитиране до края на декември, което трябва да осигури достатъчно време на пазарите да усетят първоначалния ефект от предоставените в четвъртък средства.

Драги също така заяви намерението на банката да изкупува частни активи в битката си с дефлацията и в желанието си да постигне своята цел за стабилизиране на цените в европейската икономика.

"Въпреки че сме съгласни, че ЕЦБ вероятно ще се бори, за да постигне тази цел, ние предпочитаме да изчакаме до декември, преди да си направим сериозни изводи" дали мерките на банката ще дадат желания резултат, заявява икономистът в ING Groep в Амстердам Мартин Ван Влиет, цитиран от WBP Online.

Повече подробности за плана за изкупуване на активи от страна на базираната във Франкфурт централна банка трябва да бъдат обявени след 2-ри октомври, когато ще се проведе следващото заседание на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.  

Непосредствено след началото на първия кръг от кредитиране еврото неочаквано печели позиции спрямо щатските пари, добавяйки 0,13 на сто до 1,2876 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Безкрайно закъсняло решение, което обезсмисля ефекта от него.Това можеше да помогне през 2009, но сега когато ЕС е доминиран от полулисти вече ефектът ще бъде точно обратен на очаквания. Аз очаквам масово недоволсто и излизане на страни извън валутния съюз както и от ЕС като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
и после ше станем кат ей тея тука US Debt Ceiling Visualized in $100 Billshttp://demonocracy.info/infographics/usa/us_debt/us_debt.html.....122.1 Trillion Dollars$122,100,000,000,000. - US unfunded liabilities by Dec 31, 2012. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
Repoman
преди 9 години
Разгеле, най-после и Европата да пуска печатницата на пълни обороти.Да вземаме пример, да махаме борда и да пускаме и ние нашата печатница, всеки да стане пак милионер, а защо не и милиардер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още