IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките издърпаха европейските борси на зелена територия

Инвеститорите остават сдържани предвид валутните колебания и смесените резултати от сезона на отчетите

19:26 | 27.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите практикуваха елегантна сдържаност на европейските фондови пазари в четвъртък. Дори изненадващата тримесечна печалба на Deutsche Bank се погрижи само за кратък силен скок. Някои трейдъри изказаха частичното си раздразнение: „Много неща днес противоречат на логиката“, заяви един от тях пред DPA, позовавайки се на движенията на цените на европейските акции.

По отношение на отделните браншове търговията изглеждаше така – кратка силна еуфория за банковия сектор, потушена заради слабостта на телекомуникационния. При това волатилността на отделните стойности след представянето на съответните тримесечни данни е изключително висока.

Неочаквано добрият резултат на Deutsche Bank доведе до повишение на цената на акциите на европейските банки като цяло. Книжата на най-големия германски кредитор поскъпнаха с 0,6% до 13,375 евро, след като търговията с тях стартира с понижение. Нетната печалба е 256 млн. евро спрямо 6,01 млрд. евро загуба година по-рано. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха за средна загуба от 394 млн. евро. Приходите от търговия се повишават с 10%, а двигателят на този ръст са дълговите книжа и валутите. Така приходите от търговия стават най-големият източник на печалба, надминавайки очакванията.

Книжата на другата германска банка, която изпитва временни затруднения - Commerzbank, поскъпнаха с около половин процент. 

Изразено в числа това изглежда така: DAX премина на зелена територия с лек ръст от 0,08% до 10,717 пункта, MDax остана почти непроменен на ниво от 21,237 пункта, а TecDax отчете спад от 0,5 на сто до 1742 пункта. Във вторник DAX достигна годишен връх до ниво от 10,828 пункта.

Книжата на основните френски банки също са нагоре. Акциите на Societe Generale поскънаха с 1,30%, тези на BNP Paribas добавиха около 1 на сто към стойността си. Въпреки това и банките не успяха да издърпат френския основен индекс CAC 40 на зелено, като в крайна сметка той загуби 0,02 на сто от стойността си до 4533,57 пункта.  

Основният британски индекс FTSE 100 се покачи с 0,41% до 6986,57 пункта. Паневропейският индекс STOXX 600 бе с 0,01 на сто надолу.

Акциите на Nokia са на 3-годишно дъно, след като изгубиха около 7% от стойността си. По-рано през деня компанията отчете спад на приходите за трето тримесечие с 12%. 

Петролът възстанови част от загубите от сряда на фона на нови надежди, че членовете на ОПЕК все пак могат да се споразумеят за свиване на производството. Така лекият суров петрол от сорта WTI поскъпна с 0,89% до 49.62 долара за барел, а брентът добави 1,20% до 50,64 долара. За това допринесе и спадът в американските резерви от 533 хил. барела вместо прогнозния ръст от 1,69 млн. 

Днес имаше и новини от макроикономически аспект. Така например британската икономика расте с по-бърз темп от очакваното през третото тримесечие, като секторът на услугите сам осигурява издръжливостта срещу негативните последици от Brexit. Експанзията в размер на 0,5% на тримесечна база е над средната прогноза за 0,3% повишение в анкетата на Bloomberg. Секторът на услугите расте с 0,8 на сто и компенсира спадовете в строителството и промишлеността.

В Швеция пък централната банка анонсира, че ще запази лихвата по едноседмичните репо сделки непроменена на ниво от - 0,5 на сто. В резултат шведската крона поевтиня спрямо еврото от 9,7170 до 9,6800. Централната банка също така заяви, че не възнамерява да се повиши лихвата до началото на 2018 г.

Междувременно норвежката централна банка също остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%. Банката съобщи още, че цените на жилищата и задълженията на домакинствата „са се увеличили повече от очакваното“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 7 години
Здравейте, статията на колегите от Econ.bg е писана преди края на борсовата сесия. Ние пишем обзор след края на борсите. Разликата е в актуалността. Поздрави и хубава вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Аз пък чух, че банките НЕ са издърпали европейските борси на зелена територия въпреки позитивни финансови отчети на водещи банки в Европа"Общият европейски индекс Stoox Europe 500 последва движенията на Лондонската борса и след първоначален предпазлив отскок вече излиза на негативна територия, понижавайки се с 0,11% " - от econ.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още