IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките не са твърде големи, за да фалират, а твърде слаби, за да оцелеят

Според нов доклад на МВФ са нужни фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата

08:01 | 06.10.16 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че проблемите им не могат да бъдат решени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти, заяви Международният валутен фонд в нов доклад, представен в сряда.

Една трета от европейските банки с активи за общо 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за общо 3,2 трлн. долара са в категорията „твърде слаби, за да се възстановят“, заяви МВФ, цитиран от MarketWatch.

“Това предполага нуждата от фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата, за да се гарантира жизнена и здрава банкова система“, каза фондът в актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност.

Като цяло балансите на банките са по-силни, отколкото са били преди финансовата криза. Но слабата банкова рентабилност се явява като ключово предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване.

Банките трябва да генерират печалба, за да поддържат устойчиви нива на капитала през неблагоприятни икономически цикли. Въпреки това възвръщаемостта на банките от активи се е възстановила само отчасти от кризата насам.

Банките в еврозоната по-конкретно печелят по-малко от половината от средната си печалба през периода 2004-6 г. Това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и ниските, дори отрицателни, лихвени проценти, каза МВФ.

Регулаторите са ограничили и банковата активност в бизнеса на капиталовите пазари.

Приходите от поддържането на пазара и търговията с деривати са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, сочат оценките на МВФ.

Провизиите срещу загуби при кредитите също водят до по-слаба рентабилност, особено в Европа, която изостава след САЩ при намирането на решения на лошите заеми.

Макар че множество анализатори казват, че увеличаването на регулаторния капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост по собствения капитал се е понижила с 11,4% за големите европейски банки и с 3% за американските банки.

Докладът на МВФ призовава за спешни и цялостни действия, подчертавайки, че реформите, особено в много европейски страни, „вече не могат да бъдат отлагани“.

„В някои случаи слабите банки ще трябва да си отидат, а банковите системи – да се свият“, заключава докладът.

Централните банкери могат да помогнат, като приключат с програмата от реформи, без значително да увеличат общите капиталови изисквания.

Европа трябва да използва новия си орган за оздравяване на банките гъвкаво, когато се появи риск за финансовата стабилност.

Следва да се обмисли и намаляване на праговете за пряка рекапитализация на жизнеспособните европейски банки в рамките на Европейския механизъм за стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 7 години
Парите са средство за търсене на еквивалент на положен труд. Самите пари не са труд, те не създават нищо. Банките са учреждения, които са застанали между хората и с измама властват над тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 7 години
Не ми се започва пак с теории от преди месеци, но когато се осъзнае, че пари няма, хората ще са свободни. И за да не са свободни, им се предлагат шоута, от рода на оня брадър ли, какъв беше, за да не се огледат и да задават въпроси. Пари, няма. Няма банка, която да докаже, че ти е дала пари, защото пари няма. Има ли смелчаци да се опитат да го направят? Аз имам познати, които го правят, но не в България. Надявам се и у нас да се разбере техниката. Банката ти дава средство, прави услуга за по-лесно комуникиране между хората и бизнеса. Но тя пари не дава, дава средство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 7 години
Има банков империализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Пък много ги разбирате, какъв капитализъм ще се рестартира - няма такова обществено устройстройство - капитализъм. Има социализъм , фашизъм но капитализъм няма и няма и да има. Истинското обществено устройство е - даваш - пулучаваш, това е истинския обществен строй. Измите са да все клонинги на робовладелчеството , а демокрацията им е приятелка - първа.Демокрацията е *** система която да симулира избора на робовладелеца от самите роби и робите да кротуват защото един вид сами са си избрали робството и робовладелеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Обяснил съм всичко започвайки с една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов - Световна кабала или Ограбване по еврейски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 10 rate down comment 5
I
преди 7 години
вече и се вижда края, защото интернет отвори очите на мислещите и те се запасяват със злато и сребро. Другите, които си държат парите в банки ще бъдет обирани от банкерите чрез инфлацията докато им дойде акълът в главата.Нищо ново светът се състои от умни, хитри и ***. Умните инвестират в земя, злато и сребро, бизнеси и имоти...Хитрите си имат монопол върху парите и банките и си купуват, каквото глупаците им продават срещу хартишките им без покритие...Глураците спестяват в банка и се чудят, защо са бедни. Бедни са защото са глупави и са глупави защото системата има нужда от *** като тях за да се самозахранва...Частните централни банкери не са виновни... виновни сме ние, че си продаваме труда и изработеното за ХАРТИЙКИ, а не за ЗЛАТО И СРЕБРО...Ако парите са ЗЛАТОТО И СРЕБРОТО ще войните по сввета ще изчезнат, защото няма да има с какво да се плаща на главоците, които рискуват живота си за хартийки.. Системета е ДЯВОЛСКА и затова ДЯВОЛА ИМА НУЖА ОТ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 1
I
преди 7 години
Монопола върху печатането на пари от частните централни банки е с цел заробване на населението на света. Това е!Няма друго. Едни искат да властват с помощна на хитростта, като са овладели печатането на хартийки без покритие и изкупуване на света...и всичкият читав бизнес... Населението се обира чрез инфлацията, която създават чрез собствените си търговски банки, които се финансират чрез централните банки, които пак са притежание на монопола.. Прозаична и ефективна система, на която
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
leonidoff
преди 7 години
Слаба интерпретация на доклада на МВФ. По-рано тази година излезе друг много важен - за капиталовата слабост и безпроблемното потенциално увеличение на регулаторния капитал и там е ключа за палатката. Тези теории, които ги развивате тук нямат много общо с проблема по същество и имат връзка с монетарната политика, чиито въздействие върху trade/lending дейностите е спорно. Със сигурност в средносрочен план банките ще се променят да не кажа намалеят :) Банковият бизнес така или иначе е в това състояние заради държавната намеса - субсидии изразяващи се в някой аспекти на т.нар. "safety net" и сега е време за сърбане на надробената попара - проблема е, че слабите банки нямат достатъчно абсорбиращ капитал и при колапс ще плати познайте КОЙ - овчиците. Това е причината, драги читатели статията да завършва с препоръки да се ползват ESM инструменти сред които са и КоКосите, които могат да инжектират малко капитал насилствено преди да е настъпил края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
И аз нищо не съм писал за нова октомврийска... :) Просто месецът е символичен за "пълната победа на социалистическия строй", но и май става - и него червените си го обичаха... Както и да е - месецът може да е произволен, но събитието е неизбежно... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, да не би някакви последователи на доктор Менгеле да налазиха сайта Ви? Сакън, 5-6 млр човека си ги имат за някаква подробност от пейзажа. Аман от неосъзнати привърженици на Малтус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още