IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците със статут на закрила в Белгия масово събират семействата си

Молбите за събиране на семейства на бежанци са скочили със 75% за година

12:34 | 19.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белгийските власти отчитат нарастване със 75% за година на броя на молбите за събиране на семейства на бежанци, пише БТА, позовавайки се на местни медии.

Отбелязва се, че мигрантите, на които е предоставен статут на закрила, имат правото да поканят и семействата си в държавата от ЕС, в която са подслонени. От това право могат да се възползват съпрузи, партньори в дълготрайно съжителство, неженените непълнолетни деца, както и пълнолетни деца с увреждания.

Приетите от Белгия през 2015 г. мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, които вече са получили статут на закрила, днес масово се възползват от тези възможности. През миналата година са били подадени над 7000 молби, докато през 2015 г. броят е бил едва около 4000, а от началото на тази година надвишава две хиляди.

Отчита се, че изискванията за събиране на семейства са строги, а сроковете за подаване на молбите са кратки. Законодателството разрешава издаването на визи за поканените членове на семействата на бежанец, след като те първо подадат молба в консулство на Белгия в родината си. Молбата трябва да бъде придружена от акт за раждане, брачно свидетелство, свидетелство за съдимост, билет, здравен сертификат.

За да могат да останат в Белгия, членовете на семействата трябва да докажат, че разполагат с доход от поне 1387,84 евро на месец, жилище, здравна застраховка. Отказите за издаването на визи за събирането на семейства могат да бъдат обжалвани, като цялата процедура трябва да приключи до 15 месеца и предполага включително взимане на проби ДНК.

Събраните семейства подлежат на постоянни проверки в първите пет години от престоя си в страната, като разрешителните за пребиваване могат да бъдат отнети, ако условията са се променили - бракът или съжителството са били разтрогнати, доходите са под изискваната сума, или член на семейството е станал прекомерна тежест за белгийската система за социална сигурност. Разрешителните се отнемат и при установяване на измама с подадените пред властите документи.

На този фон белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен откри собствено допитване в страницата си във Facebook, с което да установи мнението на своите съграждани по отношение на бежанците. Франкен е попитал "Кого да спасим в Близкия изток?" и е предложил четири възможни отговора. Първият е "малцинствата на християните, язидите и друзите"; вторият е "не е необходимо да се прави повече"; третият е в защита на всички, включително на мюсюлманите, а четвъртият предвижда никой да не бъде спасяван.

Досега в допитването са участвали 1700 души и мнозинството от тях избира първата възможност - да се помогне на малцинствата християни, язиди и друзи. Франкен получи много критики за допитването си и им отговори, като ги определи като "фалшиви новини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Това можеше да се очаква. Промъква се незаконно един талибанец и после домъква цялата си рода на хранилката. Ами да си се събират в Талибания, бе !!! Допитването на тоя чичо Франклин е показателно - ЗАЩО никой не се съобразява с волята на гражданите? Що за демокрация е туй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още