IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Германия е пристрастена към руския природен газ

"Северен поток" 2 ще осигури нужната енергия на страната, когато тя реализира плановете си за затваряне на въглищни и ядрени централи

22:17 | 05.07.17 г. 21
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Германия е пристрастена към руския природен газ, пише в коментар Bloomberg. Агенцията посочва, че проектът за разширението на "Северен поток" допълва плана на управляващите за безпроблемно затваряне на въглищните и ядрените централи. Въглищните централи осигуряват около 40% от електроенергията в страната.

В управленската си програма, представена само преди дни, партията на Ангела Меркел предвижда в средносрочен до дългосрочен план да закрие всички въглищни централи в страната. След инцидента във Фукушима Германия затваря и ядрените си централи, затова и страната ще се нуждае от нов източник на енергия.

С новия газопровод Германия не само ще задоволява растящите нужди от енергийни източници, но и ще се превърне в един от важните газови хъбове в Европа.

"Северен поток" 2 ще бъде реализиран от "Газпром" и още няколко западни партньори на компанията. Стойността му ще бъде малко под 10 млрд. евро, а трасето на тръбите повтаря съществуващия "Северен поток" по дъното на Балтийско море.

С още две тръби капацитетът на целия проект ще бъде удвоен. В момента тръбите могат да транспортират до 55 млрд. куб. метра газ годишно, което е две от потреблението на Германия.

Цената на газа, получаван в Германия по "Северен поток", е с 40% по-ниска спрямо тази, която идва в страната от Украйна, сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie в Лондон. От по-ниската цена, която би предложил "Газпром" по новия газопровод, ще могат да се възползват още Великобритания, Франция и Белгия.

Идеята за разширението на "Северен поток" обаче среща силната съпротива на страни от Източна Европа, според които още две тръби само ще засилят зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ.

Плановете имат своята опозиция и в Германия, посочва още Bloomberg. В региона, в който трябва да излязат новите две газови тръби, са подадени около 160 възражения срещу проекта.

Новият газопровод се нуждае от одобрението и на местните власти, както и да бъдат премахнати два шведски кораба, потопени през 18 век.

Германия ще започне процедурата по одобрение на новия газопроект на 17 юли.

В момента страната е най-големият потребител на природен газ в Европа. Около 40% от вътрешното потребление се задоволява с внос от Русия, допълват от Wood Mackenzie. Тази зависимост само ще расте и към 2025 г. ще достигне до 50%, прогнозират още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Не е ве, как ше е. И поляците казват, че по-евтино го продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 6 години
Ми вече не е руски, защото газпром се отказа да налага забрана за препродажба на руския газ от една държава- получател на руски газ, на друга държава; също така се отказа и от клаузата тейк ор пей. Ако не беше се отказал, а се беше заинатил, щеше на секундата да получи глоба по ЕС антимонополното законодателство в размер на 10% от световните годишни приходи на газпром- т.е. между 10 и 15 МИЛИАРДА евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Малко като при украинските тенджери - когат купуват руски газ по реверс от Полша - начи не е руски! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 6 години
За сведение на някои велики експерти- при подписан ДОГОВОР за доставка на природен газ за България с някоя друга държава, преминаването на НЕЙНИЯТ природен газ през турски поток НЕ ГО ПРАВИ ТУРСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ, ИДВАЩ ОТ РУСИЯ. Не ви се сърдя- вие толкова си можете и толкова си знаете, но не се правете на експерти, защото не сте. Посмалете малко самочувствието си относно материя, по която нямате никакви базисни знания и си гледайте собствената кочин*ка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
Относно компетенциите ми- не си на моето ниво и отказвам да споря с теб като равнопоставен. Толкова от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 6 години
...която идва пак от къде бе... Идва НЕ САМО от русия, а от ПЕТ държави- Азърбайджан, сащ, киргизстан, русия и 1. "Булгартрансгаз" започва преговори с азербайджанския газов оператор Socar за количества газ за газовия хъб "Балкан". 15.06.2017 http://***.investor.bg/energetika/472/a/bulgartransgaz-zapochva-pregovori-sys-socar-za-gaz-za-hyba-balkan-241296/2. Газопроводът Eastring ще бъде приоритетен маршрут за хъб "Балкан" 04.11.2016 http://***.investor.bg/energetika/472/a/gazoprovodyt-eastring-shte-byde-prioriteten-marshrut-za-hyb-balkan-227630/3.ЕС даде одобрението си за газовия хъб "Балкан" ...България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба. Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.... 05.09.2016 http://***.investor.bg/energetika/472/a/es-dade-odobrenieto-si-za-gazoviia-hyb-balkan-223980/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
компетентни били тъппаците ... през гадния комунизъм летяха български космонафти в Космоса, а са Азис, Галена, Славчо и Милен Цветков компетентни с възможности били ... офффф ако "бяхте" толкоз напред с материала тия нямаше да съществуват въобще в наща история ..... и тоя сайт щеше да има поне една непреписана смислена статия каам ПОНЕ ЕДНА а то такава няма ... ако "бяхте" толкоз компетентни с големи възможности с газовите Хъбове и прочее .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
о е абсолютно невярно. Ако България беше безгласна буква относно енергетиката, защо ЕК отпусна 920 000 евро за създаването на българският газов хъб Балкан? ----------------------------------------------------офффф, газов Хъб Балкан с газта от Турция която идва пак от къде бе компетентния от Марс на талази може би или от Сашшш с параходи ?!? .... Ако бяхме гласна буква тръбата щеше да минава през НАС и останалите щяха да се равняват по НАС ясно ли ти е ?!? и "НИЕ" виждаме кви са ти компетенциите нали си ги написал, кво повече да гледаме ?! .... и аре стига си сменява ника щот ни писна .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
Що се отнася до твърдението ....А България в случая е безгласна буква относно енергетиката ако още не си разбрал... , то е абсолютно невярно. Ако България беше безгласна буква относно енергетиката, защо ЕК отпусна 920 000 евро за създаването на българският газов хъб Балкан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
Вие можете да си мислите много нещо, но вие не знаете какви са ми компетенциите, особено в областта на изготвянето и тълкуването на международни дву- и многостранни международни договори:) Да ви прави впечатление никът ми? Е- за разлика от други, той отразява вярно съдържанието на упражняваната от мен професия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още