IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският индекс FTSE 100 докосна рекордно ниво, но не успя да го задържи

Европейските индекси отчетоха леки повишения

19:47 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските борси затвориха с леки повишения в четвъртък след интересен борсов ден, по време на който британският FTSE счупи нов рекорд, преминавайки над 7200 пункта, съобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 отчете ръст от 0,04% със смесена търговия в отделните сектори.

Британският FTSE 100 пробави 0,08% до 7 195,31 пункта. Германският DAX нарасна с 0,01% до 11 584,94 пункта, докато френският CAC прибави 0,03% към стойността си до 4900,64 пункта.

Persimmon, най-голямата британска строителна компания за къщи по пазарна капитализация, беше сред най-печелившите компании, повишавайки цената си със 7%. Компанията обяви 8% покачване на годишните приходи до 3,14 млрд. паунда (3, 86 млрд. долара), след като през 2016 г. продаде 599 къщи повече спрямо предходната година.

Bellway, друг строител на жилищни постройки на Острова, също отчете повишения, като в края на сесията книжата на компанията поскъпнаха с повече от 3,6%.

Акциите на застрахователните компании записаха понижения в четвъртък, между които и RSA Insurance Group със спад от 0,3 на сто.

Акциите на основните производители на ресурси приключиха деня на положителна територия, благодарение на оптимистични китайски данни.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) през декември достигна най-високото си ниво от юли 2015 г. до 53,5 пункта в сравнение с 53,1 пункта през ноември, давайки знак за по-силна китайска икономика.

Секторът на търговията на дребно също беше в полезрението на инвеститорите след последните данни за производството е еврозоната. Производствените цени са се увеличли с 0,3% за месец и с 0,1% за година, давайки неуспоримо доказателство, че инфлацията се е върнала.

Акциите на Deutsche Bank повишиха цената си с 1,4% в четвъртък, след като германският кредитор сключи поредно споразумение в САЩ, като се съгласи да плати 95 млн. долара на правителството във връзка със съдебно дело за данъчни измами.

От своя страна Volkswagen, която ще трябва да се защитава в дело, свързано със скандала с емисиите, отчете ръст в цената на акциите с 0,72%.

Книжата на компанията от сектора на здравеопазването BTG поскъпнаха с повече от 5,5% в четвъртък следобед, след като JPMorgan обяви по-оптимистична прогноза за цената на акциите на компанията.

В същото време акциите на италианската банка Banco BPM отново бяха сред най-добре представилите се на европейския пазар, като поскъпнаха с 3,75%.

Инвеститорите насочват вниманито си към официалните данни за заетостта в САЩ, които правителството трябва да обяви в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още