IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският министър на икономиката призова за намаляване на данъците

Според Саджид Джавид мярката ще омекоти удара от очакваното забавяне на британската икономика

13:02 | 06.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британският министър на икономиката Саджид Джавид призова правителството да намали корпоративните данъци, както и тези на физическите лица, за да омекоти удара от очакваното забавяне на икономиката след британския вот за напускане на ЕС, съобщава Ройтерс.

В интервю пред Financial Times Джавид заяви, че е необходимо властите да насочат фокуса от намаляването на дефицита към стимулирането на икономическия растеж чрез въвеждане на данъчни облекчения, което ще насърчи фирмените инвестиции и изследванията. 

Доверието в британската икономика беше ударено от решението на избирателите да напуснат ЕС. Паундът се търгува на 31-годишно дъно, а Английската централна банка предупреди, че започват да изплуват финансови рискове, за които предупреди преди референдума. 

Финансовият министър Джордж Озбърн заяви, че планира да намали корпоративния данък до под 15 на сто, като в същото време понижи заложената цел за превръщането на бюджетния дефицит в излишък до 2020 г.

Според Джавид е трудно да се направи прогноза какво ще се случи с дефицита. Британският бюджетен дефицит бе малко под 4% от БВП през финансовата година, приключила през март.

Все още не е ясно колко дълго Джавид и Озбърн ще останат на постовете си, след като британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли през септември, а консервативната партия ще трябва да намери своя нов лидер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още